Johan Klein Haneveld

Categorie: Auteurs GP

Johan Klein Haneveld (1976) weet al heel vroeg dat hij niet zonder verhalen kan. Als hij acht jaar oud is, maakt hij daarom zijn eerste boek. Het gaat over dinosaurussen. En over vissen. Sinds die tijd is er eigenlijk weinig veranderd. Wanneer Johan vindt dat er op de basisschool te weinig opdrachten zijn voor opstellen, begint hij thuis zelf verhalen en gedichten te schrijven. Op de middelbare school start hij een eigen serie thrillers: ‘De avonturen van Joost, Cliff en Yoko’. Uiteindelijk mag hij van zijn leraar Nederlands zelfs een eigen verhalenbundel lezen voor de leeslijst.
Tijdens zijn studie Biomedische Wetenschappen staat het schrijven echter een tijdje stil, tot Johan overspannen raakt van alle verplichtingen, ook de religieuze die hij vanuit de kerk krijgt opgelegd. Hij krijgt het advies voortaan te doen wat hij echt graag wil. En dat is schrijven. Ook vindt hij in deze periode zijn liefde voor de fantasy en science fiction terug. Verhalen over gewone mannen en vrouwen die moeten reageren op buitengewone omstandigheden spreken tot zijn verbeelding. Johan geniet ervan om met zijn fantasie alle mogelijkheden van leven en materie te verkennen.

Deze fascinatie met andere werkelijkheden leidt tot de publicatie van de SF-thrillers: Neptunus (2001), Het wrak (2002) en De derde macht (2013). Ook verschijnen van Johan de twee non-fictie boeken: Indrukwekkende vrijheid (2010) en De loser die wint (2015). Hij werkt daarnaast mee aan verschillende publicaties, zoals Woestijnvaders, dat in 2016 een prijs wint voor beste theologische boek. December 2016 verschijnt het eerste deel van zijn fantasytweeluik De Krakenvorst, boek 1: Keruga, waarvan het tweede deel uitkomt in het najaar van 2017.
De laatste jaren schrijft Johan ook veel korte verhalen. Die verschijnen onder andere in de bundels Ganymedes 15 en 16 en de tijdschriften Fantastische Vertellingen, SF Terra en The Flying Dutch. Met het verhaal ‘Valstrik’ wint hij de Trek Sagae-award van 2014. Verder bereikt hij in 2016 de derde plek bij de Fantastels verhalenwedstrijd. Een aantal van zijn verhalen zijn samengebracht in Conquistador. Van de nabije toekomst tot het einde van het heelal blijkt het nog steeds een belangrijke vraag: wat betekent het nu om mens te zijn? De publicatie van deze SF-bundel als deel van het Boek10-project is voor Johan de vervulling van een lang gekoesterde droom!

Naast zijn werk als eindredacteur voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde geniet Johan van zijn vier aquariums (met maanvissen, dwergklauwkikkers, een wimpelaal en een muskusschildpad), het bezoeken van fantasyfestivals en dierentuinen, boeken, films en stripverhalen. En van koffie! Hij woont met zijn vrouw Bianca in het prachtige Delft. johankleinhaneveld.blogspot.nl.

Publicaties bij GP:

  • BOEK10 – Conquistador – 6 mei 2017