Luc Vos

Portfolio Categories: Project auteurs

Luc Vos (1968) is wereldreiziger, sporter, schrijver, vader, echtgenoot, dromer, optimist en consultant. En als het even kan dat alles gecombineerd en door elkaar. Hij vindt zijn inspiratie voor het schrijven in alles wat hij doet. Een project als consultant, een reis naar een wondermooie plek in de wereld of via een idee dat tijdens een hardloopsessie in zijn hoofd springt. ‘Alles is inspiratie’ is zijn antwoord op de veel gestelde vraag waar zijn inspiratie vandaan komt. Het leven is inspiratiebron in al zijn vormen.

In zijn jeugd is Luc gebeten door het lezen van boeken. De volledige dorpsbibliotheek wordt versleten en als hij ouder wordt, stijgt de interesse voor het spannende genre. Stephen King, Clive Barker en zeker ook Isaac Asimov laten hem dromen van andere werelden.

Het duurt nog een hele tijd voor hij zelf de virtuele pen ter hand neemt, maar als in 2002 de internetbubbel barst, komt hij tot een stop. Hij beseft dat er meer in het leven is dan werken alleen, zet zich op een avond voor zijn pc en vertrouwt de eerste woorden van ‘Meriumbe’ toe aan het virtuele papier. Vanaf dan is het schrijven niet meer te stoppen. Hij zoekt en vindt een uitgever voor ‘Meriumbe, de vlucht van het Heilige Vuur.’ Het boek verschijnt in 2003 bij Kramat en wordt het jaar nadien gevolgd door de prequel ‘Meriumbe, de Deur naar het Anders.’ Het is een superleuk avontuur, maar na deze twee delen valt hij even stil. Een paar jaar schrijft hij niet, tot in 2007 de kriebels weer beginnen en hij niet meer stopt met schrijven. Hij springt op de e-book opmars en publiceert – met succes – een aantal korte en langere verhalen als e-book, die intussen door lezers in meer dan twintig landen gelezen zijn. Tot in Niue toe, een klein eiland voorbij Nieuw-Zeeland. De lijst met korte en lange verhalen blijft groeien. Vooral in 2019 en 2020 is er geen stoppen meer aan en neemt hij ook met veel plezier deel aan diverse bundels en schrijfwedstrijden. 2021 start op dezelfde manier met een grote reeks schrijfactiviteiten.

De combinatie met gezin, reizen en werken is soms een uitdaging, maar blijft tegelijk een nooit aflatende bron van inspiratie. Zo vormden in 2019 twee trips naar Noorwegen de ideale inspiratie voor ‘Noorderlichtvrouw,’ één van de winnende verhalen van de Zwarte Sneeuw schrijfwedstrijd en ook een reeks andere korte verhalen. Naast ‘Noorderlichtvrouw’ verschenen er ook verschillende kortverhalen van zijn hand in diverse bundels (‘De Machinisten’ & ‘Bij nieuwe maan’ in ‘Nachtwakers’ – Godijn Publishing; ‘Dansen’ in ‘Dansende olifanten op het ijs’ – Godijn Publishing; ’20 +1’ in ‘Schrik’ – Vrouwenthrillers; ‘Helena’ in ‘Als een fluistering in de wind’ – Godijn Publishing. Hij won ook de Zomerschrijfwedstrijd van de Schrijfjuffers en de Bibliotheek Veluwezoom met ‘Elk boek heeft zijn verhaal’ en behaalt regelmatig de longlist en shortlist bij Verhaal van de Maand met diverse kortverhalen. Daarnaast is hij ook bijzonder actief met het schrijven van Ultrakorte verhalen (tot 99 woorden) en waagt hij zich af en toe aan gedichten en Haiku’s. In 2021 verschijnen er vier van zijn verhalen in ’21 Wrede Winters’ (‘Eeuwig wrede winter’ en ‘Het hart van de winter’ & ’21 Zinderende Zomers’ (‘Eeuwig zinderend zomer’ & ‘Rijzend zand’) – Godijn Publishing en twee verhalen in ‘Feit of Fabel’ (‘Fobofobie’ & ‘Fontein van vreugde en verdriet’).

Luc is getrouwd met Els, vader van Bram en baasje van een energieke Jack Russell, Max. Hij woont in het rustige Heultje in de Antwerpse Kempen. Als onderdeel van Westerlo is deze Parel der Kempen de ideale uitvalsbasis naar de grote steden en biedt het bovendien voldoende rust en groen om te ademen.

Publicaties bij GP:

  • 21 Wrede Winters – Eeuwig wrede winter & Het hart van de Winter – volgt 2021
  • 21 Zinderde Zomers – Eeuwig zinderende zomer & Rijzend Zand – volgt 2021
  • Zwarte Sneeuw – Noorderlichtvrouw (2020)
  • Et in ventum – Helena (2020)
  • Dansende olifanten op het ijs – Dansen (2020)
  • Nachtwakers – Bij Nieuwe Maan & De Machinisten (2019)