Hoeder van de vulkaan

 19,99

Auteur: Johan Klein Haneveld

Categorie:

Beschrijving

In een wereld die door overmatig gebruik van magie zo goed als onleefbaar is geworden, trekt de roofbeschaving van de K’ral van vulkaan naar vulkaan om warmte af te tappen en mensen tot slaaf te maken. D’rik was vroeger zelf een slaaf, maar is nu een van hun fanatiekste strijders. Als de lava van hun laatste vesting begint te doven, moeten de K’ral op zoek naar een nieuwe basis. Verkenners hebben aan de overkant van een grote ijsvlakte een geschikte plek gevonden. D’rik hoort bij de eerste groep die probeert de verre vulkaan in te nemen. Hij denkt dat het een makkelijke opdracht zal worden, maar de vurige berg heeft een verrassing voor hem in petto …

Johan Klein Haneveld (1976) is schrijver in hart en nieren. Van hem verschenen tot nu toe zeventien boeken, onder andere de verhalenbundels ‘Conquistador Extended’ en ‘Ruisreizigers’. Hij is vaste recensent voor Fantastische Vertellingen en publiceert verhalen in bundels en tijdschriften.

– Het beste werk van Johan Klein Haneveld –

Extra informatie

Auteur

Johan Klein Haneveld

ISBN

978-94-93157-80-4

Jaar van uitgave

2020

Aantal pagina's

286

Beoordelingen

  1. Modern Myths

    Hoeder van de vulkaan recensie door Modern Myths

    Sword & Sorcery avontuur met een boodschap

    “Hoeder van de vulkaan” past in het fantasy subgenre “Sword & Sorcery”. Bekende verhalen in dit genre zijn die van Conan de barbaar, geschreven door Robert E. Howard. Johan is fan van deze spannende avonturen, wat je ook goed proeft in dit boek over D’rik.

    Deze “held” moet zichzelf terugvinden in een genadeloze, kille wereld. Johan wisselt met dit boek dit keer niet alleen van genre, maar ook van schrijfstijl. Een mysterieuze verteller spreekt tegen jou, de lezer, alsof je D’rik zelf bent. En dat werkt bijzonder goed.

    Wel is het af en toe opmerkelijk hoe goed de verteller de emoties en gedachten van D’rik kent. De voormalig slaaf is namelijk bijzonder terneergeslagen en depressief. Hij is verloren in een duistere, neerwaartse spiraal waarin routine het enige is wat hem in staat stelt de dag door te komen. Regelmatig lijkt D’rik de hoop op te geven, tot zijn overlevingsdrang hem toch doet vechten en verder gaan. De beschrijving van deze gepijnigde protagonist komt dan ook niet helemaal overeen met de gezonde, fit ogende figuur op de cover van het boek.

    Maar buiten dat is de vertelstijl dus behoorlijk meeslepend. Ook de beschrijving van de desolate, kille sneeuwvlaktes waaruit de wereld in Hoeder van de vulkaan bestaat, draagt hieraan bij. Je proeft de eenzaamheid van de wereld waarin de mensheid gevangen zit en voelt de ijskoude wind tijdens het lezen bijna zelf op je huid.

    Het enige puntje van kritiek dat ik dan ook heb op “Hoeder van de vulkaan”, is dat het verhaal tegen het einde van het 286 pagina’s tellende boek wel erg snel afgehandeld wordt. D’rik maakt tijdens zijn missie naar de nieuwe vulkaan enkele vijanden, waarvan ik gehoopt had dat er een nog wat langgerekter confrontatie mee zou plaatsvinden. Maar daar is een simpele oplossing voor: nóg een verhaal in deze ijzige wereld.

    Johan heeft met dit verhaal zijn punt over onze maatschappij en de staat van onze wereld gemaakt, maar we weten allemaal dat deze boodschap makkelijk weer ondergesneeuwd raakt in onze dagelijkse beslommeringen. Een vervolg op “Hoeder van de vulkaan” is dus niet alleen leuk om nog geen afscheid te hoeven nemen van D’rik, maar ook nuttig en noodzakelijk om ons scherp te houden.

    Lees de volledige Modern Myths recensie van “Hoeder van de Vulkaan” op http://www.modernmyths.nl!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…