Alle mensen zijn (niet) gelijk

 19,99

Categorieën: , ,

Beschrijving

Na de periode van de Vele Oorlogen is het de vrouwen gelukt zich te bevrijden van het juk van de mannen. Hun grote droom van vrede wordt werkelijkheid wanneer ze in gescheiden enclaves gaan leven. Enkel voor de voortplanting hebben ze elkaar nog nodig en dus zetten ze in de laboratoria alles op alles om de Totale Autonomie te bereiken.
Alles gaat goed tot Zeia in het Niemandsland tussen de enclaves Thijn ontmoet. Is hij de voorbode van een nieuwe oorlog? Waarom verspreidt Sarah Astrid, de leading lady van de vrouwenenclave, fake news? En hoe komt het dat Zeia alleen nog maar aan Thijn kan denken?

Ilse Bockstaele is auteur van enkele Vlaamse Filmpjes (verhalen voor kinderen van 10-13 jaar), korte verhalen, columns en een monoloog. Alle mensen zijn (niet) gelijk is haar Young Adult debuutroman.
Voor haar werk ontving Ilse de eervolle vermelding van de John Flandersprijs. Ze mag ook een eervolle vermelding van de Inclusieve Griffel op haar naam schrijven, omdat ze in haar boeken meermaals stem geeft aan mensen met een beperking.

Ilse is ook eigenaar van Het Woord is van U, waar ze mensen coacht bij het schrijven van hun levensverhaal.

Extra informatie

Auteur

Ilse Bockstaele

ISBN

978-94-93266-27-8

Jaar van uitgave

2021

Aantal pagina's

330

Beoordelingen

  1. Koen

    Een knap boek met een origineel thema, mannen en vrouwen leven gescheiden en streven naar volledige onafhankelijkheid. Best een beetje een angstwekkend (en hopelijk geen visionair) idee. Gelukkig blijven de hoofdpersonages ook in deze unieke setting niet gespaard van herkenbare menselijke kantjes en zorgen ze voor onverwachte wendingen in het verhaal.

    Het boek leest zeer vlot en neemt je onmiddellijk mee in het verhaal. De goed opgebouwde en zich snel opvolgende spanningsbogen maken het boek moeilijk opzij te leggen. Uiteindelijk leiden ze je crescendo naar een totaal onverwachte plot.

    Kortom, origineel, aangenaam en spannend! Aanrader!

  2. Alexander

    … van de bovenste plank!

    Ik las Alle mensen zijn (niet) gelijk van Ilse Bockstaele. Het boek is een Young Adult en geschreven in het personaal perspectief en in de onvoltooid tegenwoordige tijd. Doorgaans lees ik geen YA, dus voor mij was dit een erg leuke afwisseling. Zo kon ik mijn jaar goed starten in de FB-groep Leesuitdaging.

    In Alle mensen zijn (niet) gelijk leven de mannen en vrouwen afgezonderd van het andere geslacht in hun enclaves. Na de vele oorlogen (in onze nabije toekomst) besluiten de mannen en vrouwen dat de mensheid beter af is als de twee geslachten gescheiden leven. Wanneer in het Niemandsland – tussen de mannen- en vrouwenenclave – een jongen en een meisje elkaar leren kennen, start een heus liefdesverhaal. Want de liefde tussen de twee geslachten is verboden…

    Ilse Bockstaele heeft een erg vlotte pen en weet met heldere en duidelijke taal een erg gedetailleerde wereld weer te geven. De auteur neemt de tijd om haar twee hoofdpersonages uit te diepen en te onderbouwen. Ze hebben elk een eigen karakter, een eigen mening en historie. De auteur investeert ook voldoende woorden om de groeiende relatie tussen Thijn en Zeia te laten ontluiken. Nadat Bockstaele haar wereld gecreëerd heeft, gaat het derde deel van het boek in een echte stroomversnelling. Ik zal mijn mening over YA moeten herzien, vrees ik, want dit boek is wel degelijk erg spannend. De actie wordt niet geschuwd en de personage stormen van de ene confrontatie in de andere. Bockstaele regisseert haar verhaal naar een erg spannende ontknoping. Het boek is intelligent opgezet, met korte maar krachtige hoofdstukken. Zo denk je steeds: ‘nog één hoofdstukje en dan ga ik slapen.’ Uiteindelijk heb je vijf extra hoofdstukken gelezen en is het boek in no time uit!

    Naar verluidt schrijft Bockstaele ook Vlaamse Filmpjes. Ik ben benieuwd wat ze nog allemaal in haar pen heeft zitten. Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van YA… en blijkbaar ook voor lezers die doorgaans andere genres tot zich nemen. Knap gedaan!

  3. Luc Vandromme

    Wat is een meisje? Wat is een jongen? Wat is vrouwelijk? Wat is mannelijk? In ‘Alle mensen zijn (niet) gelijk’ onderzoekt Ilse Bockstaele dit eeuwenoude vraagstuk. Hip, actueel en met een intens meevoelen in de tienerwereld zoekt ze naar mogelijke antwoorden. In een filmisch en spannend verhaal dat naar het einde toesnelt, staat ze stil bij de grote thema’s: liefde, gelijkheid, identiteit, wraak, leven en dood. Ze graaft en legt kernen bloot. Met een uitgebalanceerde, zintuigelijke en sensitieve taal roept ze op tot respect voor de Andere en het Andere. ‘Alle mensen zijn (niet) gelijk’ is een manifest dat uitnodigt tot ontplooiing, emancipatie, verlossing van onderdrukkende ketenen, persoonlijke vrijheid en solidariteit.
    De Young Adults moeten trots zijn op Ilse Bockstaele’s roman die bespreekbaar maakt! Openhartig ondersteunt ze de grote zoektocht naar het ‘zijn wie je bent’.

  4. Anita Van der Biest

    Het is vooral de stijl die opvalt. Het boek is prachtig geschreven: het juiste woord op het juiste moment. De taal is zinnelijk, fijngevoelig en tegelijk lichtvoetig, nooit bombastisch. Ook is er op tijd een flinke dosis humor, vooral in de dialogen en de antwoorden die de personages aan elkaar geven.
    Het boek is ook spannend (ook als is het geen detective). Je vraagt je echt af hoe alles zal aflopen.
    Verder is het thema nieuw en toch vertrouwd, want als je naar het tv-nieuws kijkt, dan herken je heel wat frustraties bij de verschillend geslachten.

  5. Eline Wijns

    Ik las dit mooie boek van Ilse Bockstaele. Het verhaal speelt zich af in de toekomst en mannen en vrouwen leven er apart, maar wat als dat toch niet de weg naar de vrede is?
    De wereld die Ilse Bockstaele creëert vind ik creatief. Het onderwerp interesseert me enorm en er komt een goede dosis vrouwenpower in voor waar ik ook van hou. De hoofdpersonages zijn diep en goed uitgewerkt. Het duurt niet lang of je hebt ze al in je hart ingesloten. Maar het mooiste vind ik om te lezen hoe de twee hoofdpersonages naar elkaar toegroeien. Een aanrader!

  6. Maja Valkenborg

    Wat zou je doen als de wereld uit een vrouwen en mannen wereld bestond.
    Na de laatste grote oorlog is er een vrouwen enclave en een mannen enclave. Daartussen ligt niemandsland.
    Zeia leeft in deze wereld waarin vrouwen bang worden gemaakt voor de mannen. Ze zijn gewelddadig, ze maken rotzooi en zijn vreselijk tegen vrouwen. Op een dag komt ze in niemandsland. Daar ontmoet ze Thijn. Er volgt een verwarrende tijd voor beiden. Als alles zo slecht is als er wordt gezegd, waarom voelen ze zich dan zoals ze zich voelen?

    Oma laat op een dag een boekje achter in de badkamer bij Zeia. Daarin staan liefdevolle brieven over haar broers. Als mannen zo slecht zijn, waarom wordt er dan zo liefdevol over hen gepraat? Het zaadje in Zeia groeit verder!.Als ze op een dag de leidster afluistert wordt ze gesnapt en in haar ontsnapping komt ze in een vervallen dorp terecht.
    Intussen is Thijn gevangen genomen door de vrouwen. Wat er dan gebeurt?
    Een verhaal vol spanning, liefde, zelfontplooiing.

    Zijn vrouwen altijd vredelievend. Kunnen mannen niet zachtaardig zijn?
    Het verhaal laat zien dat we met beiden sekten samen beter af zijn. Want in elke sekte kan geweld, maar ook liefde zijn.
    Een verhaal dat indruk maakt. Goed vorm gegeven. Duidelijk uitgelegd.
    De liedjes en de teksten daarvan vond ik niet zoveel toevoegen. Maar dat is maar een mening. Het is een leuke spannende YA om te lezen. Die ook zeker geschikt is voor volwassenen.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…