Tombola

 14,95

Artikelnummer: 092 Categorie: Tags: , ,

Beschrijving

Lees hier het verslag over Tombola op Hebban.nl – gedeelde 1e plaats debutanten leesclub.

Brendie Lugtmeijer (1966) heeft tien jaar in Catalonië gewoond.
Daarna heeft zij in Nederland negen jaar gewerkt als leerkracht
in het basisonderwijs. Tegenwoordig is zij mede-eigenaar van een
kledingzaak op Texel. Er zijn diverse korte verhalen van haar gepubliceerd.
Dit is haar romandebuut.

La vida es una tombola. Het leven is een tombola, een loterij waarbij altijd
wordt uitgekeerd. De spanning bevindt zich in het feit dat er waardevolle
en waardeloze prijzen te winnen zijn. Maar, wat is waardeloos en wat is waardevol?

Nadat haar huwelijk met de Spaanse Cisco is gestrand, keert Hanna met haar
dochter terug naar Nederland. Haar jeugdvriendin Marit is haar steun en toeverlaat.
Dan moet Hanna onverwachts terug naar Spanje. Ze wordt geconfronteerd met
het verleden en een onmogelijke liefde.

Tombola is een verhaal over scheiden en schuldgevoelens, maar ook over
kwetsbaarheid, liefde en de kracht van vriendschap.

Extra informatie

Aantal pagina's

158

Auteur

Brendie Lugtmeijer

Jaar van uitgave

2015

ISBN

978-94-92115-05-8

Beoordelingen

  1. Renate Kerkhofs

    ‘Tombola’ vertelt het verhaal van de jonge Hanna die na haar studies naar Spanje trekt en zich aldaar halsoverkop in een relatie stort met een knappe Spanjaard. Het vrij snel besloten huwelijk kabbelt een aantal jaren verder om uiteindelijk plots te eindigen in een vechtscheiding. Een terugkeer naar Nederland volgt, waar Hanna kan rekenen op de hulp van haar beste vriendin die al die jaren haar steun en toeverlaat is gebleven. Dan ziet Hanna zich door omstandigheden genoodzaakt om opnieuw naar Spanje af te reizen en dat brengt heel wat emoties met zich mee.
    De achterflap onthult een foto van schrijfster Brendie Lugtmeijer, een sympathiek ogende dame die gezelligheid uitstraalt.

    Het boek zelf liet een dubbele indruk na. Allereerst is er de ambigue titel. Het woord tombola refereert aan volksvermaak; de spanning van een lotje kopen en afwachten of men in de prijzen valt. Daar gaat het boek echter allerminst over. Wat op zich een positieve zaak is. Het boek wil de boodschap uitdragen dat het leven een tombola is, een loterij waarbij iedereen in de prijzen deelt maar het af te wachten is of de prijzen in kwestie van waardevolle of waardeloze aard zijn. De zin ‘la vida es una tombola’ komt verschillende keren in het verhaal terug, maar zonder dat de betekenis sterk geconcretiseerd wordt. De kernzin, en dus ook de titel, blijft mijn inziens een tikje in het ijle hangen en is discutabel van aard.
    Het boek zelf bestaat uit heel veel dialogen en lange beschrijvingen van momentopnames die niet altijd even boeiend zijn. Soms komt het over als een aaneenschakeling van faits divers. Een beschrijving van gebeurtenissen in een leven met (voor velen herkenbare) onontkoombare downs.
    Daarnaast doorworstelt het hoofdpersonage, zowel in het heden als in het verleden, een hoop diepgaande emoties, waarbij ik als lezer een staat van betrokken identificatie of identificerende betrokkenheid niet bereik.
    Maar tegenover dit alles staat dat het verhaal vlot geschreven is in een aangename schrijfstijl. Het leest makkelijk weg. Boeiend aspect is bovendien dat het zich grotendeels afspeelt in Spanje. De inkijk in het ruwe, eenvoudige leven in Spanje, los van het toeristische, geeft het boek net dat tikkeltje extra.
    Voor wie houdt van een, met een scheutje buitenlandse cultuur overgoten, voortkabbelend verhaal waarin emoties als rouw, liefde, verliefdheid, haat en vriendschap hapklaar centraal staan, is ‘Tombola’ een aanrader.
    Renate Kerkhofs

  2. Mandy Bontius

    Het boek heeft mij met gemengde gevoelens achtergelaten. Het eerste hoofdstuk sprak me meteen aan vanwege de losse schrijfstijl en de directe kijk in het hoofd van Hanna, de hoofdpersoon. Meteen daaropvolgend echter bestaat het tweede hoofdstuk voor mijn gevoel uit een onnodig lange dialoog tussen Hanna en haar beste vriendin Marit, welke bijna niet word onderbroken door beschrijvingen. Toch maakt dit hoofdstuk wel meteen duidelijk hoe Hanna in elkaar steekt, hoe het verleden haar heeft gevormd, en hoe haar relatie met Marit in elkaar steekt. In het verloop van het verhaal volgen nog vele lange dialogen.

    De hoofdstukken wisselen elkaar constant af wat betreft het verleden en het heden, wat prima te volgen is. Het wordt daardoor geleidelijk duidelijk hoe Hanna’s geschiedenis met Cisco en haar schoonouders is verlopen en hoe dit zijn weerslag heeft op de gebeurtenissen in het heden.

    Het lukte mij niet om me echt met Hanna te indentificeren en ik kan er niet precies de vinger opleggen waar dat aan lag. Misschien heeft het wat te maken met de hoge intensiteit van haar gevoelens en haar voor mij soms wat afwijkende gedragingen. De overige karakters in het verhaal blijven wat aan de oppervlakte wat ook meewerkte aan mijn emotionele afstand tot het verhaal.

    Wat ik interessant vond is dat het boek een klein kijkje geeft in de keuken van het leven in Catalonië, hoe familiebanden daar in elkaar steken en hoe groot (bijna onoverbrugbaar) het verschil kan zijn met de opvattingen en levensstijl van iemand uit Nederland.

    Tombola is een zeer persoonlijk verhaal geschreven vanuit het standpunt van Hanna, met al haar directe gedachten en gevoelens betreffende haar verleden in Catalonië, haar ex-man Cisco, haar schoonouders, haar dochtertje, de vriendschap met Marit en diens nieuwe vriend Siem.

    Het boek leest gemakkelijk weg door de schrijfstijl en geeft niet veel hoofdbrekens. Ik zou het boek willen vergelijken met een paar afleveringen van een heel populaire soapserie, heerlijk om in weg te zakken wanneer je behoefte hebt aan een eenvoudige, emotionele ontsnapping aan de werkelijkheid.
    Mandy Bontius

  3. Dana Martens

    ‘Tombola’ beschrijft het verhaal van Hanna die met hulp van haar beste vriendin het hoofd boven water houdt na een klassiek scheidingsdrama. Door sprongetjes in de tijd, wordt het huidige leven met haar dochtertje in Nederland, afgewisseld met het verleden en heden in Catalonië. Brendie Lugtmeijer baseert haar debuutroman op het Catalonië van twintig jaar geleden.

    In de eerste paar hoofdstukken worden dialogen tussen de Hanna en Marit voornamelijk gebruikt om de lezer snel van enkele levenslopen tussen die twee en hun voormalige relaties te schetsen. Door het enigszins geforceerd dialooggebruik, komen de twee over als gewone vriendinnen die elkaar sporadisch zien en dus veel te vertellen hebben, terwijl uit beschreven gebeurtenissen wel degelijk blijkt dat ze echte hartsvriendinnen zijn.

    In het begin van het boek komt een reeks van onwaarschijnlijkheden voor. Het is niet aannemelijk dat iemand met nagenoeg geen kennis van de cultuur en de gebruiken van Catalonië en die geen woord Spaans spreekt, een baantje heeft als Gids in dat betreffende gebied. De start van Hanna’s relatie met Cisco lijkt op een bouquetreeksromannetje, in het echte leven kan je nauwelijks voorstellen dat wanneer je nog geen maand kennis hebt aan iemand, je jezelf al aan hem wilt binden en een hele huisraad aanneemt van zijn ouders. Hanna durft niet te zeggen tegen Cisco dat ze de door haarzelf uitgekozen meubelen, spuuglelijk vindt: daarvoor kent ze hem nog niet goed genoeg, maar ‘het niet goed genoeg kennen’ weerhoudt haar er niet van om te gaan samenwonen.
    Ongeveer halverwege neemt het verhaal aan geloofwaardigheid toe. De dialogen worden natuurlijker en de couleur locale in Spanje voegt echt sfeer toe. Je proeft het land en maakt kennis met enkele kenmerkende gebruiken. Je krijgt een goed gevoel van Hanna’s gedachtes en begrip voor haar handelingen. Je krijgt een goed beeld van de cultuurverschillen van Nederland en Spanje. De spanningsboog is niet overdreven, af en toe een luchtig moment er tussendoor en ook enkele strotdichtknijpende momentjes. Emoties worden goed weergegeven door dialoog en handeling. Vooral de relatie met haar schoonmoeder/ex-schoonmoeder wordt goed uitgediept. De korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl maken het ‘Tombola’ een aangenaam boek om te lezen.
    Brendie Lugtmeijer: ” Elk mooi boek inspireert mij om te gaan schrijven en ontmoedigt me tegelijkertijd, omdat ik het vaak zo knap gedaan vind.”
    Wat mij betreft hoeft ze zich niet te laten ontmoedigen, laat die inspiratiebron maar stromen.
    Dana Martens

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…