Achterblijvers

 14,95

Beschrijving

Niet alle boerenknechten accepteren de uitdaging en gaan op avontuur. Niet alle prinsessen laten zich door mysterieuze prinsen meevoeren naar hun verre koninkrijk. Niet alle wetenschappers durven mee te gaan op expeditie naar een andere planeet en niet iedere jongere laat zich zomaar ombouwen tot het nieuwste model cyborg. Maar over deze ‘Achterblijvers’ zijn net zo goed verhalen te vertellen. Wat motiveerde ze? Hoe gaan ze om met hun isolement? Wat hebben ze om naar uit te kijken?

Achterblijvers in het universum of van de mensheid. Wie is de laatste? Wees gewaarschuwd! Voor je het weet ben jij de achterblijver…

 

AUTEURS:
Annette Akkerman, Cathinca van Sprundel, Garvin Pouw, Hay van den Munckhof, Ineke van Stempvoort, Jan Meijers, Jan van Beek, Johan Klein Haneveld, Jop van der Meij, Jorrit de Klerk, Karen van Soomeren, Laura Umbgrove, Mark Bruinekreeft, Mark Groenen, Mike Jansen, Miranda Weernink, Niels Colijn, Niels van Beelen, Perry Dex, Peter Kaptein, Romi de Temmerman, Tim Reus, Wouter van Gorp

Extra informatie

Jaar van uitgave

2018

Auteur

Annette Akkerman, Cathinca van Sprundel, Garvin Pouw, Hay van den Munckhof, Ineke van Stempvoort, Jan Meijers, Jan van Beek, Johan Klein Haneveld, Jop van der Meij, Jorrit de Klerk, Karen van Soomeren, Laura Umbgrove, Mark Bruinekreeft, Mark Groenen, Mike Jansen, Miranda Weernink, Niels Colijn, Niels van Beelen, Perry Dex, Peter Kaptein, Romi de Temmerman, Tim Reus, Wouter van Gorp

Aantal pagina's

315

ISBN

978-94-92115-55-3

Beoordelingen

  1. Natasja

    Deze verhalenbundel is een echte aanrader. Het zijn sciencefiction verhalen, maar het is ook fantasy. Elk verhaal is weer een verrassing. Het zijn geen lange verhalen, maar wel krachtig. Bij een aantal verhalen, ga je toch nadenken: wat als? En een aantal zullen je raken!

    Maar het thema, is in alle verhalen duidelijk. Daarom is de titel perfect gekozen. In elk verhaal blijft er wel iemand achter of hij/ zij staat er echt alleen voor. Je kunt op zoveel manieren achterblijven.

    Je gaat mee naar de toekomst, bezoekt andere planeten en realiteiten. Je gaat lezen wat kunstmatige intelligentie kan gaan doen. Het is een kijkje in de toekomst, maar sommige dingen zijn in het heden al aan de orde van de dag: denk maar eens aan klonen.

    Ik ga de verhalen nu op mijn manier beschrijven, met een aantal steekwoorden en zinnen. Dit vind ik altijd weer een uitdaging, maar het mis gelukt! Zet je schrap:

    Het bonus verhaal begon meteen al erg goed! De toekomst van de aarde, zou jij er willen achterblijven?

    Dryaden, mysterieuze stemmen die Naya naar huis roepen. (vooral de hellehonden, in dit verhaal spraken mij erg aan, originele toevoeging).

    Wees voorzichtig met wat je zegt in de toekomst…..

    De magie van schilderijen en twee (voor elkaar) vreemde wezens, die iets speciaals hebben samen.

    Een aangrijpend verhaal over hoe het leven er in de toekomst uitziet, voor iemand met het Downsyndroom. Deze heeft mij echt geraakt. Mooi!

    Goden willen ook de vrijheid om keuzes te kunnen maken. Vaak voelen ze zich gevangen in hun eeuwige leven.

    Een gedegradeerde soldaat komt in een ‘ doods’ dorp terecht.

    Wakende ogen, die vanuit de ruimte neerkijken op de aarde, die bedekt is met een groene mist.

    De laatste van je soort zijn. En wat is de betekenis van menselijkheid?

    Eenzaamheid, zelfs monsters hebben er last van. Deze vond ik ook erg goed, raakte me echt.

    Zou jij de aarde achterlaten voor een nieuw begin?

    Een nimf die op zoek is, naar meer in het leven. (Een van mijn favorieten).

    En tombebewaker die er alles voor over heeft om haar object te beschermen en te verrijken.

    Wakker worden en erachter komen, dat je de enige overgebleven mens op de wereld bent. Dit is stiekem mijn favoriet. De hele sfeer, was twilight zone achtig. En je voelde de eenzaamheid. Ik kreeg de kriebels van het lege Amsterdam. Stel je eens voor! Brrrrr.

    In andere dimensies kun je bijzondere mensen ontmoeten, die je wilt of moet helpen.

    Een meisje dat alles tekent wat ze ziet, ze geloven haar niet, maar dan wordt het ineens echter……Omdat er een draak ten tonele verschijnt.

    Wat gaat er (niet) gebeuren, als je sterft? Een vraag die ons allemaal dwarszit. En daarom is dit verhaal ook erg sterk.

    Een smerige bom, die in de toekomst afgaat zorgt voor stralingsziekte bij een groep vrouwelijke strijdkrachten.

    Wat staat er te gebeuren als kunstmatige intelligentie de touwtjes in handen krijgt?

    Het lot brengt je soms samen, met iemand die je als de vijand ziet.

    De zwartste dag van een aantal volkeren.

    Een tijd waarin je overal wel een implantaat voor kunt aanschaffen. Maar is dit wel een goede idee? Verlies je dan je menselijkheid, niet langzaam?

    Klonen is gevaarlijk. Weet waar je mee bezig bent!

    De zeer vreemde verdwijning van een bus vol met voetballers. Wat is ze overkomen? Er is iets heel vreemds aan de hand.

    Wat als het monster onder je bed, je helemaal niet bang maakt?

    Een worden met de natuur is levensgevaarlijk.

    Ik vond het een hele sterke verhalenbundel en geef het dan ook 4,5 sterren. Het leest vlot en alle verhalen zijn anders en niet met elkaar te vergelijken.

    In dit boek staan verhalen van:

    Annette Akkerman | Jan van Beek | Niels van Beelen | Mark Bruinekreeft | Niels Colijn | Perry Dex | Wouter van Gorp | Mark Groenen | Mike Jansen | Peter Kaptein | Johan Klein Haneveld | Jorrit de Klerk | Jop van der Meij | Jan Meijers | Hay van den Munckhof | Garvin Pouw | Tim Reus | Karen van Soomeren | Cathinca van Sprundel | Ineke van Stempvoort | Romi de Temmerman | Laura Umbgrove| Miranda Weernink

  2. Jeanine Feunekes-Both

    Het boek heeft een prachtige cover. Je ziet direct aan de afbeelding dat het om een SF/fantasy boek gaat. De titel “Achterblijvers” staat er duidelijk op vermeld aan de bovenkant van de cover, samen met de ondertitel “Wie is de laatste?” waardoor er veel ruimte overblijft voor de afbeelding zelf. Je ziet drie gestalten op een bergachtig terrein staan en zij kijken in de verte naar een futuristische stad. Eén van de drie gestalten is een robot. Verder zie je twee mannen en een heldere sterrenhemel. In de verte vliegt een wezen dat veel weg heeft van een draak. De afbeelding loopt mooi door via de rug naar de achterkant van het boek. De cover intrigeerde mij en maakte mij nieuwsgierig naar de verhalen die ik zou gaan lezen.

    Het zijn verhalen over wezens, al dan niet menselijk, die er voor kiezen achter te blijven. Je leest in deze verhalenbundel wat hun verhaal is en wat de reden is dat ze ergens achter willen blijven. Dit is niet altijd in fysieke vorm, er zijn meerdere manieren waarop je achter kunt blijven. Bijvoorbeeld door eenzaamheid, door een keuze die je maakt of doordat iemand je verlaat. Je kunt besluiten alleen achter te blijven of gezamenlijk. Stuk voor stuk hebben de verhalen iets bijzonders. Ik kan mij goed voorstellen dat de jury het moeilijk heeft gehad om het winnende verhaal te kiezen.

    Zoals gezegd heeft elk verhaal in de bundel iets speciaals. Er waren echter drie verhalen die ik persoonlijk zeer goed vond. Eén van de verhalen die een bijzondere indruk op mij maakte, was het verhaal over de mysterieuze jongen Isaac die betrokken raakt bij een raadselachtige moord (De achterblijver – Umbgrove). Maar ook het verhaal over een wereld waar rijke en intelligente mensen leven in een virtuele wereld raakte mij (Galts – Mark Groenen). Indien dit verhaal uitgewerkt zou worden tot een boek, zou ik het zeker lezen. Ten slotte het mooie verhaal over een eenzame bewaker aan boord van de oude ISS die meer voor de toekomst van de aarde betekent dan hij ooit had kunnen bedenken ( De oppasser – Jorrit de Klerk).

    Doordat de verhalen kort zijn, leest de verhalenbundel aangenaam. Elke keer als je aan een nieuw verhaal begint, vraag je je af wat je te wachten staat, welk avontuur je gaat beleven en op welke manier het thema ‘achterblijven’ uitgewerkt gaat worden. Het boek heeft 312 pagina’s en het bevat vijfentwintig verhalen en tevens een bonusverhaal van Johan Klein Haneveld. Een minpuntje vond ik het lettertype van de titels van de verhalen. Deze letters zijn soms niet geheel duidelijk. Zo lijkt de T erg op de J en dat leverde af en toe verwarring op tijdens het lezen. Wat mij opviel is dat het niet vijfentwintig verschillende schrijvers zijn. Het is twee schrijvers gelukt om met twee verhalen in deze bundel terecht te komen.

    Ik heb deze verhalenbundel met zeer veel plezier gelezen en ben onder de indruk van het hoge niveau en de diversiteit van de verhalen. Dit is een boek dat je als SF/fantasy liefhebber absoluut gelezen moet hebben. Ik geef “Achterblijvers” graag 4 sterren.

  3. Liesbeth Jochemsen

    Deze verhalenbundel, die het resultaat is van een wedstrijd, bevat 26 verhalen over mensen/ wezens/ machines/ humanoïdes die zijn achtergebleven. De meeste vallen binnen het genre sciencefiction, maar een enkeling behoort tot de fantasy. Het zijn allemaal korte verhalen, die je heel goed tussendoor kunt lezen. Omdat de verhalen zo divers zijn, is er voor ieder wat wils.
    De verhalen “Naya” van Hay van den Munckhof en “Sivia de meernimf” van Garvin Pouw hebben allebei iets mystieks, ze deden me denken aan het oude Griekenland met al hun goden en halfgoden.
    Bij “De tombewaker” van Niels van Beelen moest ik juist aan het oude Egypte denken.
    Sommige verhalen draaien om één enkele vraag. Zoals “Terminus” van Mike Jansen, waarin de vraag wordt behandeld over wat het verschil is tussen een god en een alwetende machine. En wat gebeurt er als we te afhankelijk van machines worden (“Eén van twee”, Karen van Soomeren)?
    “Haarfijn uitgelegd” van Ineke van Stempvoort is een humoristisch verhaal, waarin ik me lang heb afgevraagd wat die mormels nou precies waren…
    Hoe ziet een samenleving eruit waarin kinderen een zeldzaamheid zijn? Je leest het in “Je kunt niet alles hardop zeggen” van Jan P. Meijers.
    Tim Reus beschrijft in “De stilte van een schilderij” de ontmoeting tussen twee vreemdelingen. Hij doet dat vanuit het jij-perspectief en gebruikt geen dialoog, toch zit je algauw midden in het verhaal en leef je mee met de eenzame hoofdpersoon.
    “De Raaf, de Vrouw, het Mozaïek” van Wouter van Gorp en “Nokken” van Romi de Temmerman deden allebei een oude legende herleven.
    Wat doe je als de aarde door de mens is verlaten? Blijf je dan achter of ga je weg (“De oppasser”, Jorrit de Klerk)? En hoe ziet zo’n vertrek naar een buitenaardse woonplaats er dan uit (“Het vertrek”, Annette Akkermans)?
    Ik vind het heerlijk om tijd voor mezelf te hebben en af en toe even alleen te zijn, maar wat als je ontdekt dat je echt alleen op de wereld bent (“Wat tijd voor jezelf”, Mark Bruinekreeft)?
    “Galts” van Mark Groenen gaat over een wereld waarin de virtuele de echte is geworden.
    In “Aan het einde van de muur” van Tim Reus is te lezen wat er met de monsters onder je bed gebeurt.
    “Kan ik praten, vraagt Engelbert” van Jan van Beek gaat over wat er gebeurt wanneer je niet meer vrijuit kan praten. Het deed me een beetje denken aan de STASI, maar ook aan al die (sociale) media die van alles van je weten.
    “Valora’s Kracht” van Cathinca van Sprundel deed me een beetje aan een Keltische sfeer denken, maar ook aan Avatar. Soms is de vijand niet wie je denkt dat hij is.
    Het ene verhaal sprak me meer aan dan het andere en ik vind dat niet iedere auteur even goed geslaagd is in het verwerken van het thema.
    Toch heb ik van bijna alle verhalen genoten, heb ik gelachen, ben ik gaan nadenken, ben ik stil geworden en heb ik genoten.
    Als ik een favoriet moet aanwijzen, is dat zonder twijfel “Downsyndroom” van Peter Kaptein. Het gaat over mensen die afwijken van wat als normaal wordt beschouwd en zich continu moeten aanpassen om door de maatschappij geaccepteerd te worden.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…