Johan Klein Haneveld

Portfolio Categories: Auteurs GP (2022 tm 2024) en Project auteurs.

Johan Klein Haneveld (1976) weet al heel vroeg dat hij niet zonder verhalen kan. Als hij acht jaar oud is, maakt hij daarom zijn eerste boek. Het gaat over dinosaurussen. En over vissen. Wanneer Johan vindt dat er op de basisschool te weinig opdrachten zijn voor opstellen, begint hij thuis zelf verhalen en gedichten te schrijven. Op de middelbare school start hij een eigen serie thrillers: ‘De avonturen van Joost, Cliff en Yoko’. Uiteindelijk mag hij van zijn leraar Nederlands zelfs een eigen verhalenbundel lezen voor de leeslijst.
Tijdens zijn studie Biomedische Wetenschappen staat het schrijven echter een tijdje stil, tot Johan overspannen raakt. Hij krijgt het advies voortaan te doen wat hij echt graag wil. En dat is schrijven. Ook vindt hij in deze periode zijn liefde voor de fantasy en science fiction terug. Verhalen over gewone mannen en vrouwen die moeten reageren op buitengewone omstandigheden spreken tot zijn verbeelding. Johan geniet ervan om met zijn fantasie alle mogelijkheden van leven en materie te verkennen. Dit leidt tot de publicatie van zijn debuutroman Neptunus in 2001, waarna in 2002 de novelle Het wrak verschijnt.
Johans fascinatie met andere werkelijkheden leverde ondertussen negentien boeken op. Daaronder vallen onder andere de verhalenbundels Conquistador, Het teken in de lucht en Ruisreizigers die alle drie uitkwamen bij Godijn Publishing. Verder schreef hij de fantasyroman Hoeder van de vulkaan en de novelle Plastic vriend.
Johans korte verhalen verschenen in diverse bundels van Godijn Publishing. Hij is daarnaast jurylid voor de SF/fantasy-award van Godijn Publishing. Daarnaast publiceert hij in tijdschriften zoals Fantastische Vertellingen, SF Terra en The Flying Dutch. Johan is als recensent vaste medewerker van Fantastische Vertellingen en schrijft regelmatig essays over fantasy en science fiction voor verschillende websites.
Naast zijn werk als eindredacteur voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde geniet Johan van zijn vier aquariums (met maanvissen, dwergklauwkikkers, een wimpelaal en een muskusschildpad), en van boeken, films en stripverhalen. En van koffie! Hij woont met zijn vrouw Bianca in het prachtige Delft. johankleinhaneveld.blogspot.nl.

Publicaties bij GP: