Johan Klein Haneveld

Portfolio Categories: Auteurs GP

Johan Klein Haneveld (1976) weet al heel vroeg dat hij niet zonder verhalen kan. Als hij acht jaar oud is, maakt hij daarom zijn eerste boek. Het gaat over dinosaurussen. En over vissen. Wanneer Johan vindt dat er op de basisschool te weinig opdrachten zijn voor opstellen, begint hij thuis zelf verhalen en gedichten te schrijven. Op de middelbare school start hij een eigen serie thrillers: ‘De avonturen van Joost, Cliff en Yoko’. Uiteindelijk mag hij van zijn leraar Nederlands zelfs een eigen verhalenbundel lezen voor de leeslijst.
Tijdens zijn studie Biomedische Wetenschappen staat het schrijven echter een tijdje stil, tot Johan overspannen raakt van alle verplichtingen, ook de religieuze die hij vanuit de kerk krijgt opgelegd. Hij krijgt het advies voortaan te doen wat hij echt graag wil. En dat is schrijven. Ook vindt hij in deze periode zijn liefde voor de fantasy en science fiction terug. Verhalen over gewone mannen en vrouwen die moeten reageren op buitengewone omstandigheden spreken tot zijn verbeelding. Johan geniet ervan om met zijn fantasie alle mogelijkheden van leven en materie te verkennen.

Deze fascinatie met andere werkelijkheden leidt tot de publicatie van negen boeken. Daaronder valt onder andere het fantasytweeluik De Krakenvorst, boek 1: Keruga (2016) en Boek 2: Kartaalmon (2017). In 2017 verscheen tevens bij Godijn Publishing als deel van het Boek10-project de verhalenbundel Conquistador. De verhalen uit deze bundel volgen de ontwikkeling van de mensheid van de nabije toekomst tot het einde van het heelal als zelfs de zwarte gaten verdampt zijn. Conquistador werd goed ontvangen. Recensenten vergeleken de verhalen met die van bekende SF-auteurs als Isaac Asimov en Arthur C. Clarke. Eddy C. Bertin schreef in SF Terra: ‘Dit is complexe en intelligente hardcore SF, vol originele uitdagende ideeën.’ Johans tweede SF-verhalenbundel ‘Het teken in de lucht’ verschijnt in september 2018. Deze onderling samenhangende verhalen draaien minder om technologische ontwikkelingen, maar gaan dieper in op de dromen en twijfels van de mensen daarachter. Wanneer een serie rampen de mensheid bijna heeft uitgeroeid bouwen de mysterieuze ‘Autoriteit’ en zijn vertegenwoordigers aan een nieuwe beschaving op Aarde. Maar ook al is in deze toekomst alles mogelijk, er blijven individuen die tegen elke prijs hun eigen zin willen doordrijven … De bundel bevat het verhaal ‘De droom’, dat bij de Fantastels-verhalenwedstrijd van 2015 de derde plek behaalde.

Johans korte verhalen verschijnen onder andere in de bundels uit de Ganymedes-reeks, Edge.Zero en Wereldbedenkers. Daarnaast publiceert hij in tijdschriften zoals Fantastische Vertellingen, SF Terra en The Flying Dutch. Johan is als recensent vaste medewerker van Fantastische Vertellingen en schrijft essays over fantasy en science fiction voor de website Fantasize.

Naast zijn werk als eindredacteur voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde geniet Johan van zijn vier aquariums (met maanvissen, dwergklauwkikkers, een wimpelaal en een muskusschildpad), het bezoeken van fantasyfestivals en dierentuinen, boeken, films en stripverhalen. En van koffie! Hij woont met zijn vrouw Bianca in het prachtige Delft. johankleinhaneveld.blogspot.nl.

Publicaties bij GP:

  • BOEK10 – Conquistador (2017)
  • BOEK10 – Het teken in de lucht – volgt 29 september 2018