Kabouter Speurneus

 13,50

“Kabouter Speurneus” van Fiona Hack is 29 september gelanceerd in Schouwburg Het Park, tijdens SchrijfEvent BOEK10. Wil je het boek niet missen?

Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

De dieren van het Wilde Bos weten niet wat er gebeurt als Ilse de reusachtige slak het bos inkruipt. Ze heeft haar familie verlaten en is op zoek naar een deel van het bos waar ze niemand in de weg zit. Ze is zo groot dat dieren over haar struikelen en zich bezeren. Insecten kleven aan haar slijmspoor vast en ze schuift zelfs een cocon van een blad. Als ze dan wil uitrusten voor de deur van de familie Mestkever, die hierdoor hun mestballen niet in hun huis kunnen slepen, is de maat vol. Ilse moet weg.

Als haar slakkenhuis wordt gestolen, kan Ilse geen kant op. Zonder de bescherming van haar huis is ze niet opgewassen tegen de warme zon. De hulp van Kabouter Speurneus wordt ingeroepen. Lost hij de zaak van het verdwenen huisje op tijd op?

Extra informatie

Auteur

Fiona Hack

ISBN

978-94-92115-74-4

Jaar van uitgave

2018

Aantal pagina's

182

Beoordelingen

 1. Mieke Schepens

  Voor in het boek lees je een voorwoord van de auteur op rijm. Het heeft de titel Prinsen en prinsessen.
  Op deze bijzondere manier wordt samengevat waar het in dit boek om draait terwijl het voor zowel kinderen als volwassenen leuk is om te lezen of om naar te luisteren. De nieuwsgierigheid naar het verhaal wordt meteen gewekt.

  De auteur neemt ons mee op reis naar een bos in heel gedetailleerde beschrijvingen van alles wat daar groeit en leeft: planten en dieren.
  Hierdoor zie je ook de dieren voor je, terwijl je leest. Ze hebben allemaal hun bezigheden en hun eigenaardigheden, zoals dat ook met mensen het geval is.

  Moeder Slak wordt ongerust als een eitje maar niet uit wil komen; het wordt alleen maar groter en groter. Wanneer Ilse Slak uiteindelijk door honger gedreven uit haar eitje komt is iedereen verbaasd over de enorme omvang van dit nog jonge wezentje.
  De familie Slak moet door de stevige honger van Ilse steeds verhuizen want ze eet zelfs gaten in het blad waarop ze wonen!
  Ilse kan zich niet beheersen en neemt nadat ze een gesprek afluistert tussen haar vader en moeder, het besluit om te verhuizen. Ze gaat op zoek naar een geschikt blad helemaal voor haar alleen, waar ze niemand in de weg zit. Ilse gaat op weg naar Het Wilde Bos.

  En dan beginnen de problemen pas echt; waar Ilse ook gaat hindert ze andere dieren door haar omvang of door haar slijmspoor. De andere dieren in het bos beginnen elkaar te waarschuwen voor Ilse en noemen haar een monster.
  Wanneer ze op een dag uit gaat rusten voor de ingang van familie Mestkever is de maat vol. Vader Mestkever kan zijn gezin niet voeden zolang Ilse de ingang blokkeert. En Ilse is niet van plan weg te gaan omdat ze wil slapen, laat ze boos aan vader Mestkever weten.
  Ook Pim de Uil kan haar niet tot andere gedachten brengen en komt heel teleurgesteld weer terug naar de andere dieren.
  Iedereen is het beu hoe Ilse zich gedraagt; niemand vind haar leuk en ze mopperen allemaal op haar.

  Ilse Slak wordt wakker van de kou en merkt dat haar slakkenhuis is verdwenen!
  Mart Merel geeft haar de raad om de hulp van de slimme Kabouter Speurneus in te roepen. Speurneus gaat op zoek naar de dief en wordt daarbij geholpen door Vlieg. De tijd tikt maar door en de kans dat Ilse uitdroogt zonder haar slakkenhuis wordt steeds groter.

  Is er iemand die Ilse wil helpen en kan ze dan nog wel op tijd gered worden?

  Kabouter Speurneus – De zaak van het verdwenen huisje is een verhaal dat gaat over de angst voor iets dat onbekend is, over ‘anders zijn’ en bovendien is het een verhaal dat tot nadenken stemt over de vraag waarom iemand steeds zo snel boos is.

  Kinderen zullen deze boodschap snel oppikken door het rustige en natuurlijk aanvoelend taalgebruik in het boek. De prachtige illustraties zijn een mooie aanvulling op het verhaal. Het is wel jammer dat de illustraties in tegenstelling tot de mooie cover, niet in kleur zijn.

  Ik vond het jammer om op de laatste bladzijde op te moeten houden met lezen. Maar de ondertitel doet vermoeden dat er meer zaken voor Kabouter Speurneus zullen volgen. Dat is zeker iets om naar uit te kijken!
  4,5/5*

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…