Beschrijving
Ze houdt hem een boek voor. Een sombere voorkant waar een dreiging vanuit gaat.
‘Dit is echt iets voor jou,’ zegt ze.
‘Heb jij het gelezen?’
‘Ik heb het verslonden. Het is erg spannend.’
‘Waar gaat het over?’ Hij weegt het boek in zijn hand. Zware literatuur, bedenkt hij en lacht in zichzelf.
‘Over Sam, hij woont in het Noorse dorp Skygge. Na een grote ramp, dertien jaar geleden, is het zes maanden per jaar donker. Kirstin, een vriendin van Sam, komt erachter dat er iemand een groot gevaar vormt voor hun dorp. Ze moeten hem stoppen, voordat er weer een ramp plaatsvindt.’
‘Hm, dat klinkt inderdaad wel spannend.’
‘Het speelt zich ook deels af in Jamaica. Ik kreeg zin om daar naartoe op vakantie te gaan.’
‘Was het moeilijk om te stoppen met lezen?’
‘Ja, het is erg goed. Toen ik het uit had, was ik diep geraakt.’
Hij neemt het boek mee naar de kassa en rekent af. Skygge. Plotseling wil hij niets liever dan erin beginnen.
Gert Braak –
In een tijd dat toenemende ontlezing van met name jeugdige lezers helaas een actueel onderwerp is, stelt het enigszins gerust dat er met enige regelmaat ook boeken verschijnen die zich richten op de jongere doelgroep. Een mooi voorbeeld daarvan is de jeugdthriller Skygge, geschreven door Mark de Groot (1974), onlangs uitgebracht bij uitgeverij Godijn Publishing.
In het (fictieve) Noorse dorpje Skygge vond dertien jaar geleden een ramp plaats, waardoor het er zes maanden per jaar donker is. De jonge Sam en zijn vriendin ontdekken dat er een groot gevaar rondwaart in Skygge. Het is hun missie dat een nieuwe ramp wordt voorkomen. Of dit gaat lukken is de vraag…
Het allereerste dat al tijdens het lezen opvalt, is dat hier een auteur aan het werk is, die weet waar hij mee bezig is. Mark de Groot lijkt geknipt voor de doelgroep. Skygge is qua spanning toegesneden op de belevingswereld van tieners. Met name het feit dat de hoofdrolspelers in dezelfde leeftijdscategorie zitten, zal de herkenbaarheid, inleving en betrokkenheid zonder twijfel vergroten. Dit houdt allerminst in dat andere lezers geen plezier aan dit boek zouden kunnen beleven, integendeel.
De opbouw van het verhaal is uitstekend verzorgd. De Groot voert zijn lezers op een natuurlijke manier brokken van het verhaal, uiteindelijk resulterend in een mooi en degelijk afgerond geheel. Opvallend is de kwaliteit van de personages. Het is beslist niet eenvoudig om personages een geloofwaardige ontwikkeling door te laten op de manier zoals dat gebeurt in Skygge. De verstrekte informatie is zonder uitzondering interessant en nuttig. Dat een van de verhaallijnen zich bijvoorbeeld op Jamaica afspeelt, herbergt een sublieme dubbele bodem in zich.
Zoals gezegd voelt Mark de Groot (met name) de behoefte van de jeugdigde lezer perfect aan. Behalve de spanning in Skygge sluit ook de thematiek hierop zeker aan. Voor hen die het wil zien, valt er een heleboel te leren over wat bijvoorbeeld hechte vriendschap inhoudt. Dat dat meer is dan alleen ‘leuk’ met elkaar omgaan, wordt pijnlijk duidelijk gemaakt. Het is volledig de verdienste van de auteur dat het verhaal hierdoor nog extra aan kwaliteit wint.
Skygge herbergt veel aanknopingspunten om als middel te dienen de weinig- of niet-lezer op het juiste spoor naat letterland te zetten. Het is daarom te hopen dat Skygge niet alleen in de boekhandel een verdiende plek krijgt, maar vooral ook in de lokale en schoolbibliotheken.