Fantoomregen

 15,95

 • BOEK10|2017 – 10
 • Per verkocht boek gaat 1 EURO naar een gezin in Tanzania. Auteur Onno-Sven Tromp zorgt er persoonlijk voor dat dit geld goed terechtkomt.
Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Afrika is ruig en puur. Als er in Tanzania een hulpproject lijkt vast te lopen, gaat Peter van Vriesland op onderzoek uit. In Dar es Salaam legt hij contact met een lokale medewerker. Die zadelt hem op met een onuitvoerbare opdracht, waarna hij vanaf de kust het uitgestrekte binnenland in reist. Geplaagd door lekke banden, vreemde aandoeningen en tovenarij blijft hij het spoor volgen van zijn volgende contactpersoon. Totdat hij een ontdekking doet die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Fantoomregen is het indringende verhaal van een man met doorzettingsvermogen, die zich desondanks verliest in de ondoorgrondelijke Afrikaanse realiteit.

Nooit meer slapen in Afrika.’ – jury Manuscripting


FANTOOMREGEN van Onno-Sven Tromp is 6 mei gelanceerd in Schouwburg Het Park in Hoorn, tijdens de BOEK10 schrijversdag.

Extra informatie

Auteur

Onno-Sven Tromp

ISBN

978-94-92115-33-1

Jaar van uitgave

2017

Aantal pagina's

191

Beoordelingen

 1. Marc-Jan van Dam

  In dit boek neemt Onno-Sven Tromp ons mee op een missie in Tanzania die gedoemd lijkt te mislukken. Juist daarom was de ontwikkeling in de laatste hoofdstukken erg verrassend. Elk hoofdstuk vormt naar mijn idee een verhaal op zich die door enkele details aan elkaar verbonden zijn en samen de rode draad vormen. Wat erg fijn is, is dat je kan merken dat Tromp een dichter is zonder dat je het idee hebt poëzie te lezen. Gevoel voor taal heeft deze man zeker. Mooie, literaire zinnen, kom je niet ongeregeld tegen. Heel soms was ik heel even de rode draad in het verhaal kwijt, omdat ik het idee had dat sommige dingen van de hak op de tak gebeurden. Maar vaak vond ik die rode draad na een halve pagina alweer terug.
  De titel ‘Fantoomregen’ verwijst naar het feit dat er in Afrika soms regen lijkt te vallen, maar dat die regen meteen verdampt, zonder dat het ooit de aarde bereikt. Dit tot ergernis van de lokale boeren.
  Hier en daar gebruikt Tromp de taal Swahili in zijn boek. Dit geeft je het gevoel echt in Afrika aanwezig te zijn. Achter in het boek kun je per hoofdstuk vinden wat de betekenis is van deze woorden. Maar na enkele hoofdstukken begin je standaard woorden als ‘karibu‘ (welkom) te herkennen en te begrijpen zonder dat je de vertaling hoeft op te zoeken.
  Onno-Sven Tromp, well done! Fantoomregen is zeker een boek dat ik een tweede keer zou oppakken.
  Fantoomregen krijgt van mij vier en een halve ster!

 2. Guy Doms

  Flitsende roadtrip door Tanzania, met heel wat couleur locale.

  Je helemaal blanco storten in een debuutroman van een auteur die je helemaal niet kent. Het is meestal een uitdaging en soms ook een avontuur. Dit is eveneens zo met Onno-Sven Tromp en zijn eersteling met de originele titel Fantoomregen. Na enkele pagina’s merk je dat het dit keer veel meer een avontuur is dan een uitdaging. De korte samenvatting maakt me meteen enthousiast. Zal ik dit ook nog zijn na het lezen van het boek?

  Het wordt een boeiende expeditie naar de Afrikaanse natuur; een reis vol verrassingen, hindernissen en tegenslagen. Peter van Vriesland wordt naar Tanzania gestuurd om ginds een ontwikkelingsproject helemaal open te breken en verder te ontwikkelen. Hij gaat van start in de hoofdstad Dar es Salaam; vanaf dat moment moet hij telkens op zoek van de ene naar de andere contactpersoon. Hij moet immers zijn uiteindelijke reisdoel bereiken: de locatie van het project. Tijdens zijn ondankbare missie en verplaatsingen door het weidse binnenland wordt hij geconfronteerd met de Afrikaanse realiteit en vooral ook met zichzelf. Foute boel, denk je dan. Dit kan je zo voorspellen, jazeker, maar dan heb je de apotheose nog niet achter de rug!

  “In plaats van uitlaatgassen, zweet en afval ruik ik frisse bloemen en de harsige geur van eucalyptus. Ik zit aan een tafeltje in een tuin met grote bloemen en bomen met volle kruinen. Het schemert. Overal hippen en fluiten kleurrijke vogeltjes, tussen de takken fladderen kleine vleermuizen.”

  In een bijzonder filmische en illustratieve schrijftaal katapulteert Tromp zijn lezers naar het schrale deel van Afrika. Je voelt je in aangenaam gezelschap, dat van de schrijver en zijn protagonist. Of is deze laatstgenoemde zijn alter ego? In Fantoomregen injecteert Onno-Sven Tromp heel wat van zijn ervaringen en belevenissen tijdens zijn verblijf in Afrika. Ook zijn betovering voor dat land verwerkt en benadrukt hij maar al te graag. Het blijft lang erg vaag wat het ontwikkelingsproject nu echt inhoudt. Je wordt constant aangezet om verder te blijven lezen.

  Peter van Vriesland – de ik-verteller – en tegelijk het hoofdpersonage, wordt heel grondig getypeerd als een rasechte doorzetter. Toch moet hij zich uiteindelijk neerleggen bij de vaak raadselachtige/mysterieuze Afrikaanse leefwereld. Het imponerende en sterk geconstrueerde verhaal wordt verfraaid door echte lekkernijen van zinnen. De auteur heeft niet alleen een stoer verhaal neergezet, ook de manier waarop heeft zijn volle aandacht gekregen.
  Een opvallende titel: Fantoomregen. Neervallende regen die onderweg volledig verdampt en aldus de grond niet haalt. In erg korte hoofdstukken vlieg je met een rotvaart door het verhaal. Jammer dat het boek slechts 180 pagina’s bevat, het mocht wat mij betreft heel wat dikker zijn geworden. Soms lijkt het dat de auteur even een zijpad inslaat, het kan de lezer in de war brengen. Dan staat Sven-Otto echter onmiddellijk weer klaar om te herstellen en de draad opnieuw op te pakken. De rode draad… Achterin het boek staat een verklarende woordenlijst met de vertaling van het Swahili naar het Nederlands. Dit is onontbeerlijk; toch zou een kleine voetnoot telkens onderaan de pagina wellicht veel praktischer zijn.
  Om te eindigen wil ik graag benadrukken dat de auteur een mens is met een hart. Onno-Sven Tromp ondersteunt al ruim tien jaar een moeder en twee kinderen in Tanzania. Op die manier kunnen ze allen overleven. Deze roman kopen betekent dat je een Euro schenkt aan dit mooie – en dit keer niet (!) mysterieuze – project.
  Fantoomregen: Een flitsende roadtrip door Tanzania, met heel wat couleur locale.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…