Donkere dagen, heldere nachten

 15,99

16 verhalen – 9 gedichten in deze poëtische verhalenbundel!

Categorie: Tags: ,

Beschrijving

In de verhalen van Donkere dagen, heldere nachten lopen de zaken nooit zoals je wilt, of hoopt. Op een mooie, warme zomerdag kan de zon zomaar verduisteren. In koude, donkere nachten kan de schijnheilig veilige maan plots verdwijnen. Geluk, talent en zelfs liefde blijken geen vaste waarden te zijn. In de steeds veranderende wereld van Jeroen Kraakman is niemand veilig. Ook niet voor zichzelf.

Jeroen Kraakman is schrijver, dichter en leraar Nederlands. In 2017 debuteerde hij met zijn dichtbundel: Als de dichter zingt bij Godijn Publishing. Van 2019-2021 is hij Stadsdichter van Zwolle. Zijn verhalen en gedichten verschenen in diverse tijdschriften, kranten en verhalenbundels. In Donkere dagen, heldere nachten zijn deze voor het eerst gebundeld, samen met enkele nieuwe verhalen en gedichten.

Extra informatie

Auteur

Jeroen Kraakman

Jaar van uitgave

2020

Aantal pagina's

186

ISBN

978-94-93157-18-7

Beoordelingen

 1. Mieke Schepens – Graag Gelezen

  Het allereerste gedicht heeft als titel ‘Een kleine wereld’:

  “Ik heb
  een kleine wereld
  voor ons gemaakt
  in mijn gedichten
  laten we er gaan wonen

  het is er prachtig.”

  Ik was al meteen verkocht, maar kon toen nog niet vermoeden wat me nog te wachten zou staan tijdens het lezen van de zestien verhalen en negen gedichten.

  De genres van de verhalen zijn verschillend. Surrealistisch en soms ook fantastische vertellingen afgewisseld door onverwachte romantiek en mooie momenten om bij weg te smelten wisselen elkaar af.

  “De schilder blijft nog even kijken en wandelt dan weer naar binnen…
  …Hij kijkt met hen mee, maar ziet slechts te mislukking, de schade van het stromende water, de afdrukken die zijn handen hebben achtergelaten bij de randen van het doek…
  …Een zucht klinkt, gevolgd door een stem: ‘Ik kan ook wel huilen. Zo mooi is dit.’ “

  De afwisseling tussen gedichten en korte verhalen werkt heel mooi samen; zo zag ik meermaals dat een gedicht betrekking zou kunnen hebben op het eerder gelezen verhaal. Dat gegeven was mooi om te ervaren.

  Soms doet een verhaal me denken aan de boeken van Stephen King; hetgeen je leest is pure horror!
  Na het lezen van ‘Het voetbalveld’ durfde ik hier in het park niet even een wandelingetje te maken, zoals ik dat andere dagen wel doe.
  Na het lezen van ‘De zomer wacht op niemand’ denk je wel twee keer na voordat je ergens doorheen kruipt.

  De verhalen zijn geschreven in lekker korte zinnen, waarin de auteur toch vastlegt wat hij wil zeggen; geen overbodige woorden, to the point, maar zeker niet kortaf. Ook gevoelens zoals genegenheid en liefde zijn goed voelbaar in de betreffende verhalen en gedichten zoals in het gedicht ‘Hoe een leven te redden.’
  Lees in ‘Gestolen liefde’ wat er kan gebeuren als een gevierd violiste haar hart verliest.

  Het verhaal ‘Terwijl mijn gitaar zachtjes huilt’ moest ik denken aan de reden waarom George Harrison zijn bekende nummer schreef: om de harmonie binnen de band terug te brengen. Ontroerend mooi!

  Het bewust worden van wat is en wat niet is, wat kan en wat niet kan en de mogelijkheden in het leven zijn in veel verhalen en gedichten te vinden.
  Ik heb wederom genoten van het werk van Jeroen Kraakman.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…