Anita Kok

Portfolio Categories: Auteurs GP (tot en met 2021).

Anita Kok (1965) is jaren werkzaam in de vrouwenhulpverlening. Zij is daar coördinator psycho-educatie en maakt voor de gehele Blijf groep het themapakket. Hierin worden onderwerpen als de geweldsspiraal en assertiviteit op een toegankelijke manier uitgelegd. Het is zwaar om met getraumatiseerde vrouwen te werken maar ook heel dankbaar. Als echter door bezuinigingen en mismanagement de organisatie verandert, besluit ze na lang overwegen te stoppen. Ze volgt een kunstopleiding en vestigt ze zich binnen een paar jaar als beeldend kunstenaar. Zij start tevens met teken- en schilderles en dit blijkt een schot in de roos. Daarnaast richt zij ‘Koktales’op. Een bedrijfje waarin zij verschillende creatieve workshops aanbiedt. Zij heeft een atelier aan huis waarin zij in kleine groepjes mensen allerlei schilder- of andere creatieve technieken aan leert. Ook dit is van het begin af aan een succes. (www.koktales.com)

De passie voor het schrijven wordt op de middelbare school aangewakkerd door een leraar Nederlands die zegt dat ze talent heeft. Ze belooft hem daar ooit iets mee te gaan doen. Door studie, werk, gezin en een druk sociaal leven komt ze echter niet aan schrijven toe, maar ze blijft ervan dromen om ooit een boek te schrijven.

Als er meer tijd vrij komt stort zij zich eerst op het schrijven van korte verhalen. Ze volgt cursussen bij onder andere Maria Genova, Simone van de Vugt en Vonne van der Meer. Er worden een aantal korte verhalen gepubliceerd. Ze gaat mee met Marelle Boersma en Antoinette Kalkman naar Ameland om daar de bundel Paal 15 te schrijven. Dit boek doet het goed. Al snel volgt er een tweede druk. Het is tijd voor een eigen boek. Ze zet haar tanden er in en het lukt. Anita Kok debuteert met ‘Venijnig spoor’ op 28 november bij Godijn Publishing.

Er komen meer nieuwe en spannende uitdagingen dit jaar op haar pad. Zij een samenwerking aan met schrijfster Marelle Boersma. Zij geven samen een schilder- en schrijfvakantie in Frankrijk. En het schrijverscollectief ‘500 magazineaanzee’. vraagt haar aan te sluiten bij hen en dat voorstel grijpt zij met beide handen aan. Iedere zaterdag verschijnt er een verhaal van 500 woorden van een van de schrijvers of een gastschrijver op de website. Ook is zij nu lid van de kleurrijke schrijfgroep. Een groep gemotiveerde schrijvers die onder leiding van Jolanda Pikkaart allerlei aspecten van het schrijverschap onder de loep nemen.

Anita Kok woont met haar man, zoon, dochter en rode kater in het Heemskerkse tuindersgebied. Een heerlijke omgeving om te wandelen en te fietsen, vlak bij het strand van Heemskerk.

Publicaties bij GP: