David Klaver

Portfolio Categories: Auteurs GP (tot en met 2021).

David Klaver (Alkmaar, 1970) heeft, na het afbreken van zijn opleiding tot reclamevormgever, onder meer gewerkt als freelance illustrator voor een regionaal dagblad. In 2013 verscheen zijn debuutroman Annus horribilis. In dit boek, waarin de vraag centraal staat of er nou wel of niet een onderduiker bij het gezin van de hoofdpersoon op zolder zat, kwamen zijn liefde voor het schrijven en zijn fascinatie voor WOII samen. In 2016 volgde Tot bitter zout, over de nasleep van WOII waar een Duitse soldaat annex kampbewaker mee te stellen krijgt. Met dit boek neemt de schrijver afstand van de oorlog. Om niet als ‘one issuewriter’ te worden beschouwd, komt de oorlog in zijn nieuwste roman (De bijbelsmokkelaars, te verschijnen in 2020) alleen nog terug in de vorm van een voorval.

Over het vak van schrijven, schreef Klaver ooit: ‘Schrijven is achteruit, op je knieën, een houten vloer schilderen. Je moet ervoor zorgen dat je bij de deur uitkomt. Werkt de schrijver tot aan de deur en blijkt dat die naar binnen toe opendraait? Gebrek aan talent. Hij moet wachten tot de verf droog is en daarna de klus afmaken. Voor het oog is er niets aan de hand, maar het strijklicht zal hem genadeloos verraden.’

David Klaver is getrouwd en heeft een dochter. Voor wielrennen koestert hij een warme belangstelling, als kijker en als beoefenaar. Op dit moment werkt hij aan een wielernovelle.

Publicaties bij GP:

  • BOEK10 – De bijbelsmokkelaars (28 november 2020)