Frank van der Heijden

Portfolio Categories: Auteurs GP (2022 tm 2024).

Frank is vader van twee kinderen en grootvader van zes kleinkinderen. Als geboren Brabander woont hij al geruime tijd, met zijn vrouw Anka en hond Kyra, in het midden van Nederland. Een leven als docent en als consultant in de nationale en internationale water gerelateerde adviseurswereld ligt achter hem. Momenteel is hij nog actief als NGO adviseur voor water problemen in tal van moeilijke gebieden in de wereld. Recent nog verblijft hij enkele malen in Zuid Soedan, waar een dijkproject tot stand komt. Op deze wijze worden de heersende overstromingen en de daaraan gekoppelde problemen als honger, tegen gegaan.

In zijn werkzame leven schrijft Frank al veel. Voornamelijk technisch getinte rapporten. Na zijn (vroeg) pensioen komt daar definitief een einde aan vindt hij. Over het schrijven een roman of een thriller heeft hij nooit nagedacht: ‘Een boek schrijven? Niets voor mij. Ik lees liever.’
Mede gemotiveerd door een uitspraak van Maarten van Rossem: ‘Dat er over gewone mensen in de geschiedenis eigenlijk weinig tot niets is geschreven’, komt hij tijdens een reis tot het schrijven van een verhaal in de vorm van een biografie. Dit combineert hij met het reisverhaal van dat moment. Deze verhalen zijn in het boek ‘Point de Rassemblement’, samengebracht en is slechts voor een beperkt publiek beschikbaar.

Ongemerkt is Franks enthousiasme voor het schrijven gewekt. Aanvankelijk zijn het losse, op zichzelf staande korte verhalen. Later verschijnt zijn roman ‘Angstkonijn’. Hierin worstelt de hoofdpersoon met een angststoornis. Een avontuurlijke roman die zich afspeelt op verschillende plekken op de wereld. Het is een boek vol erkenning en herkenning, maar vooral ook hoop voor mensen met een angststoornis. Het boek grijpt terug op een heftige periode in het leven van Frank en zijn echtgenote. Anka worstelde lange tijd met deze stoornis. Het boek is in september 2022 gepubliceerd. In 2023 verschijnt een tweede druk.

Frank blijkt een verhalenverteller. Hierbij gebruikt hij zijn ervaringen in de vele buitenlanden die hij bezoekt, als basis voor zijn verhalen. Verhalen die zich (vooralsnog) afspelen in het hier en nu.
Na dit boek is het tijd voor een thriller. ‘Het alexandriet effect’ verschijnt in november bij Godijn Publishing.
Kim, een van de hoofpersonen, raakt onder de indruk van haar Servische buurman. Ze heeft echter geen vermoeden van de duistere kant van Drasko. Dat komt haar duur te staan. Ze raakt verstrikt in allerlei intriges. Drasko bezit bovendien een gestolen, waardevolle edelsteen. De voormalige Servische eigenaars sturen een man die nergens voor terug deinst, om de steen naar Servië terug te brengen. In het boek komen zo enkele verhaallijnen samen, waardoor spannende situaties ontstaan en een verrassend slot in het verschiet ligt.

Momenteel schrijft Frank aan een tweede thriller en doet hij onderzoek voor een historisch getinte roman.

Hoewel hij zelf een liefhebber is van SF, kenmerken zijn verhalen zich door fictie, maar spelen zich af in het normale leven. In zijn verhalen overkomt de hoofdpersoon iets wat ons allemaal zou kunnen gebeuren. Zijn verhalen spreken daardoor een breed publiek aan.

Publicaties bij GP:

  • BOEK10 – Het alexandriet effect (2023)