Mark Groenen

Portfolio Categories: Auteurs GP (2022 tm 2024) en Project auteurs.

Mark Groenen (1989) is docent geschiedenis in het voortgezet middelbaar onderwijs. Hij doceert dit vak aan de Engelstalige onderbouw en de reguliere bovenbouw van het havo en vwo. Het mooiste aan zijn vak vindt hij het vertellen van verhalen, met Napoleon Bonaparte als zijn favoriete onderwerp.

Op 1 januari 2016 besloot hij, als zijn goede voornemen van dat jaar, zijn vertellingen uit te breiden naar het rijk der fictie door te gaan schrijven. Hij liet dit meteen aan een aantal mensen weten. Want, zo beredeneerde hij, dan moet je ook gaan leveren om je geloofwaardigheid te behouden. In zijn eerste jaar als schrijver richtte Mark zich enkel tot zijn roman. Hij had nog geen idee wat hij wilde schrijven of hoe hij dit aan moest pakken, maar negen maanden later was de eerste ruwe versie af. Tijdens de redactie van zijn eerste boek pakte hij zijn eerste schrijfwedstrijd op, en schrijft sindsdien fanatiek korte verhalen – en met succes. Sinds 2017 zijn meer dan twintig van zijn verhalen gepubliceerd. Van bundels van Godijn (Achterblijvers, Grijze Klever, Zonderlingen, Nachtwakers en 18 Verloren Zielen), De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd 2018 (een van de twintig gepubliceerde verhalen uit meer dan 400 inzendingen) tot de top vijf van de Grote Eindhovense Schrijfwedstrijd 2018. Zijn schrijven beperkt zich niet tot de Nederlandse taal; zijn verhaal The Muse won de #My2018 wedstrijd van Sweek, en meerdere van zijn microverhalen vonden hun weg in Engelstalige bundels.

Marks favoriete genre is magisch realisme, maar hij gaat de uitdaging niet uit de weg om fantasy, science fiction, horror of historische fictie te schrijven. Zijn magisch realistische debuutroman Edine verscheen in november 2020. Dit is de roman waarmee zijn hele schrijfavontuur begon op nieuwjaarsnacht 2016. In maart 2021 won hij de titel Stadsschrijver van Eindhoven.

Publicaties bij GP: