Zwaarden van knoflook | Ridders & heksen

 18,95

Auteurs:
Gertrude van de Ketterij, Rob Geukens, Hendrik van Oordt, Frans Bonnier, Imme van der Bent, Cita Jurna, Peter Boonstra, Sanne Mullier, Merel van Stiphout, Lianne Biemond-Kasbergen, Gerti de Koeijer, Arwen Amnnens, Pauline Teunis, Gerhard Pijnenburg, Zia Elokha, Tieneke Verheijen, Maroussia Arnold, Marc van Heugten, Nienke Pool, Karin Wilterdink & Sanne Muller, Astrid Ketzer, Elly Godijn, Vivian van den Bosch, Johan van de Velde, Robine van Olffen, Hay van den Munckhof, Annette Akkerman, Jolien Harders, Anne-Rose C. Hermer, Jacqueline Weers, Jan Pronk

Artikelnummer: 091 Categorieën: ,

Beschrijving

Elly Godijn (Godijn Publishing) en Gerti de Koeijer (Beleef de Geschiedenis) organiseren samen de Middeleeuwse verhalenwedstrijd ‘Zwaarden van knoflook’. Om de lezer mee te nemen naar de donkere periode van 500-1500 na Christus is de deelnemers gevraagd om research te doen en een diepere laag aan te boren in het verhaal.

De driekoppige jury (Elly Godijn, Gerti de Koeijer en Pieter Siercks) heeft dertig bijzondere verhalen geselecteerd voor deze prachtige bundel. Uit de selectie zijn drie winnende verhalen gekozen:

Zo brutaal als de beul | Gertrude van de Ketterij

Ik hoop dat ook hij troost zal vinden in de spreuk op het zwaard: ‘De Heer oordeelt, ik stel terecht. Een indringend verhaal waarin de lezer beseft hoe het is om als beul je beroep uit te oefenen.

De witte vogel | Rob Geukens

De deur zwaait open. De scharnieren uitten luid kreunend hun tegenzin om deze in het zwart geklede vreemdeling binnen te laten. Een rauw en benauwend verhaal, waarin de schrijver de lezer laat meemaken hoe de Zwarte Dood een machteloos stadje geselt.

Het dorp | Hendrik van Oordt

Ik lig vastgebonden op de vloer van de dorpskapel, een houten hut met een vloer van aangestampte aarde en een grofgesneden kruis. Een verhaal over bijgeloof en hekserij met ridderlijk optreden en de macht van de kerk op de achtergrond.

Zwaarden van knoflook | ridders & heksen

Het verhaal dat niet vergeten mag worden; over ridders, heksen, religie, mystiek, armoe en de zwarte dood. Inclusief een bonusverhaal van Elly Godijn en Gerti de Koeijer.

Van elk verkocht boek, gaat een deel naar de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie).

Extra informatie

Auteur

Elly Godijn & Gerti de Koeijer

Aantal pagina's

350

Jaar van uitgave

2015

ISBN

978-94-92115-04-1

Beoordelingen

  1. Robine van Olffen

    Mijn naam is Robine van Olffen. Ik ben één van de trotse schrijvers van de verhalenbundel “Zwaarden van knoflook | Ridders & heksen”. Naast dat ik vind dat het boek een bundel is van veel prachtige verhalen onder één titel, was ook het meedoen aan de wedstrijd een fantastisch iets. Veel auteurs samen vormden hier een prachtige lijn voor dit verhaal. Een rode lijn, die je leidt door een wereld vol avontuur, spanning, actie en historische gebeurtenissen. Een zekere aanrader voor iedere geschiedenis-, schrijf- of prozafan. Geweldig om in de boekenkast te hebben staan!

  2. Joyce van Dijk

    Volgens de tekst op de achterflap is dit een boek met verhalen over ridders, heksen, religie, mystiek, armoe en de zwarte dood in de middeleeuwen. Deze beschrijving is echter een te beknopte weergave van de werkelijke inhoud.

    De 32 verhalen van bijna evenveel schrijvers gaan niet over heksen, maar over vrouwen die beschuldigd zijn van hekserij en hun lot in eigen handen nemen. Het gaat niet over de zwarte dood, maar over een knecht die te midden van deze epidemie zijn eigen belang stelt boven loyaliteit aan zijn leermeester. Het gaat niet over religie, maar over twee minderbroeders die de misleiding door het gezag met eigen wapens bestrijden.

    Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de thema’s die in de verhalen ter sprake komen. Wat te denken van het eenzame leven van een beul of van een slavin die een vlucht naar het onbekende prefereert boven een leven te midden van uit de klei getrokken boeren? Voordat je het weet sta je bij een viskraam op de Gentse markt, zit je in een bootje op de Merwede tijdens de Sint Elisabeths vloed, neem je een kijkje in de Romeins-Byzantijnse keuken tijdens de bereiding van een varkensbaarmoeder of ben je getuige bij een edele bevalling.
    Kortom, het lukt bijna alle schrijvers om mij bij de hand te nemen en terug te voeren naar de middeleeuwen. Bijna allemaal? Ja, van de 32 verhalen zijn er een of twee die het niet ‘doen’ voor mij, maar dat kan de pret niet drukken.

    Een van de voorwaarden voor de verhalen die meededen met de schrijfwedstrijd die door Godijn Publishing en Beleef de Geschiedenis is georganiseerd in 2015 was dat de middeleeuwse feiten moesten kloppen. Dat is naar mijn mening goed gelukt en bij vijf verhalen staat zelfs een historische verantwoording vermeld. Natuurlijk valt te twisten over het waarheidsgehalte van een verhaal over twee meiden die net hun loon hebben opgehaald en samen gaan eten in een taveerne om hun plannen voor het starten van een herberg te bespreken. Wellicht wat veel emancipatie voor 1421?

    Mijn enige echte punt van kritiek zijn de fouten in de tekst die vooral in de tweede helft van de verhalenbundel opduiken. Die kunnen echter eenvoudig worden weggepoetst in een volgende druk. Want deze ‘verhalen die niet vergeten mogen worden’ zijn zeker een tweede druk waard.
    Joyce van Dijk

  3. A. van Steeg

    “Zwaarden van knoflook” is een historisch boek geschreven door 32 verschillende auteurs.
    Het boek bevat verschillende verhalen over ridders en heksen.

    “Zwaarden van knoflook” is zeker een must om te lezen als men geïnteresseerd is in de historie en geschiedenis van ridders en heksen
    Het boek bestaat uit korte verhalen die uitgesplitst is in 1 van de 2 thema`s. Hierdoor lees je continu een andere thema.
    De auteurs hebben ieder uit hun eigen visie en interesse hun historische verhaal geschreven. Hierdoor heb je, als het boek uit is, een goed beeld wat zich toendertijd heeft afgespeeld.
    De lezer kan het boek uitlezen achtereen lezen maar omdat het korte, op zichzelf staande verhalen zijn kan er ook voor gekozen worden om per verhaal het boek te lezen. Dit is een groot pluspunt van “Zwaarden van knoflook”.

    Zelf zou ik het boek aanraden bij mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis. Voor mensen die minder geïnteresseerd zijn in onze geschiedenis is het prettig om een verhaal te lezen en boek weer even weg te leggen.

    “Zwaarden van knoflook” is een prettig boek om te lezen. Elke auteur heeft zijn verhaal zou geschreven dat het prettig leest. Soms mocht het verhaal van mij nog wel langer duren! De verhalen die enige uitleg behoeven wordt aan het eind van het hoofdstuk een toelichting gegeven. Ook dit is zeker een groot pluspunt.

    Al met al heeft “Zwaarden van knoflook” mij toch kunnen verrassen. Dit heeft zeker te maken met de verschillende invalshoeken waaruit de auteurs hebben geschreven en hun simplistische schrijfwijze. Hierdoor blijf je als lezer toch nieuwsgierig welk verhaal je nu weer lezen mag.
    Antoinette van Steeg

Een beoordeling toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere suggesties…