Anja Maas

Portfolio Categories: Auteurs GP (tot en met 2021).

Anja Maas is geboren en getogen in Alkmaar. Ze heeft als loonadministrateur gewerkt bij een WSW-bedrijf (vroeger werd dat een sociale werkplaats genoemd). Haar samengestelde gezin bestaat uit haar man en vier dochters.

Als kind maakt ze al liedjes. Het zijn kleine gedichtjes. Op de middelbare school begint ze korte verhalen te schrijven. In 2000 sluit ze zich aan bij de schrijfvereniging Vrienden van het Schrijven NH om serieus met schrijven aan de slag te gaan en na enige jaren neemt ze zitting in het bestuur en de redactie van het tweemaandelijks verschijnende verenigingsblad Schrijfsels. Ook beheert zij de website. De vereniging biedt met regelmaat cursussen en workshops aan, waar zij gretig gebruik van maakt. Werk, gezin en sociaal leven eisen zoveel tijd op, dat weinig gelegenheid overblijft om het lang gedroomde boek te schrijven. Korte verhalen komen wel uit de pen.

Eind december 2015 slaat het ‘noodlot’ toe. Ze breekt haar arm. Omdat zij door deze handicap een cursus “Verhalen schrijven” o.l.v. de Stadsdichteres van Alkmaar, Margreet Schouwenaar niet lijfelijk kan volgen, vraagt ze Margreet of ze deze cursus online mag doen. Dat mag. Voor deze cursus moet een verhaal verzonnen worden om mee te gaan stoeien. De fantasie van Anja gaat met haar aan de haal. Dit wordt door Margreet aangemoedigd en zij zegt direct: ‘Dan maken we er toch gewoon een boek van.’ Hieruit is het manuscript “Maalstroom” ontstaan.

Tijdens een vroege zomervakantie in 2018 op een prachtige vakantielocatie in Zuid-Frankrijk komt de beeltenis van rechercheur Sylvia Pronk bij Anja langs. Zij vertelt het verhaal van ‘Onbegrensd’. Binnen korte tijd staat het manuscript op Anja’s pc. Daardoor kan het in 2019 al worden uitgegeven tijdens het Boek10 evenement.
Sylvia heeft meer te vertellen en Anja luistert nauwgezet en schrijft. Lees daarom ‘Veerkracht’ vanaf 9 oktober 2021.

Publicaties bij GP:

  • Boek10 – Veerkracht – 9 oktober 2021
  • Boek10 – Onbegrensd (2019)
  • Aangenaam (kort verhaal) – Onvoltooid verleden tijd (2018)
  • Boek10 – Maalstroom (2018)