Jos Govaarts

Portfolio Categories: Auteurs GP (2022 tm 2024).

jos Govaarts (1951) woont als geboren Brabander alweer ruim 20 jaar in Drenthe.

Al vroeg in zijn jeugd maakt hij kennis met techniek en het is vanzelfsprekend dat hij een technische studie gaat volgen. Toch breekt hij na vier jaar deze studie af om geneeskunde te gaan studeren. In het laatste jaar van zijn studie leert hij zijn partner Willy-Anne kennen, waarmee hij nu meer dan veertig jaar samen is. Hij is werkzaam geweest als bedrijfsarts, eerst bij de NS, later bij vele andere bedrijven en instellingen. Daarnaast heeft hij een coach-praktijk gehad.  Sinds 2018 is hij met pensioen en schrijft hij romans.

In 2014 start Jos met een cursus schrijven bij Editio. Hij wil waarmaken wat hij al vele jaren zegt te willen: een boek schrijven. Deze cursus bevalt hem zo goed dat vervolgcursussen niet uitblijven. Hij begint met het schrijven van een groter manuscript. Jos doet hiervoor de nodige (voor)studies. Het resultaat is zijn debuutroman Krassels.

Centraal staat bij Jos de vraag waarom iemand een bepaald gedrag vertoont. Hij wil erachter komen wat iemands bewuste en onbewuste drijfveren zijn. Dat element komt in zijn romans en verhalen naar voren. Na de debuutroman volgt al snel een novelle: de man met de rieten reiskoffer.  In 2022 komt zijn roman De jongen die wilde deugen uit.

In 2020 is hij gestart met een samenwerking met Mark de Groot. Dit heeft geresulteerd in de “DUO-schrijver” met in 2023 de publicatie Soms komt niet thuis wat vertrokken is.

Ook schrijft Jos korte verhalen en leest hij verhalen voor bij een lokale omroep. Jos is lid van de Drentse Schrievers Kring. Ter gelegenheid van Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022 van de provincie Drenthe heeft hij als lid van het Schrijverscollectief A t/m Z een bijdrage aan Het verborgen pad geschreven.

Publicaties bij GP: