Ramon van Huffelen

Portfolio Categories: Auteurs GP (2022 tm 2024).

Ramon van Huffelen (1974) is al meer dan twintig jaar ondernemer. Hij is eigenaar van een groothandel in biologische producten en helpt buitenlandse bio-merken met het toetreden tot de Benelux. Hij schrijft persberichten en stelt advertenties op. Etiketten, websites en reclamemateriaal vertaalt hij en past hij aan naar ons taalgebied. Voor de producten zoekt hij de juiste wederverkopers, zodat de merken een vliegende start maken in Nederland en België.

Door zijn werk is Ramon veel in andere landen en komt in contact met verschillende culturen. De ene week eet hij paella in de kelder bij een Valenciaanse wijnboer, de andere week rijdt hij door de berkenbossen van Noord-Jutland.

Reizen zet zijn fantasie in gang. Wat als zijn auto het in the middel of nowhere ineens begeeft? Wat als er een lijk in de kelder van die wijnmaker ligt? Omgeving, gebeurtenissen, mensen en culturen zetten zijn fantasie in gang. Onbruikbaar voor zijn werk, maar de plots en die personages die zich ontwikkelen, lenen zich uitstekend voor korte verhalen of een boek.

Om de continue stroom van scenario’s en karakters uit zijn hoofd te krijgen, schrijft hij ze in Evernote. De onthoud-app bevat honderden verhaal ideeën. Een exportmanager vertelt hem tijdens een reis door La Mancha dat een Spaanse man pas geslaagd is voor zijn leven als hij een kind opvoed, een olijfboom grootbrengt en een boek schrijft. Gedurende de trip door de uitgestrekte vlakten en windmolens van Don Quichot rijpt het idee voor een langgekoesterde droom. Ramon gaat een thriller schrijven.

Als proeve stuurt hij eerst een kort verhaal in naar een schrijfwedstrijd en wordt tot zijn verrassing eerste. Een aantal van zijn winnende ultrakorte verhalen staan inmiddels op schrijvenonline.nl en veel van zijn verhalen zijn gepubliceerd in diverse bundels. Inmiddels is Ramon gastschrijver voor Ciaotutti.nl en vertelt daar over zijn belevenissen in Italië.

Twee jaar lang stort hij zich op het schrijven van zijn thriller. Op 14 mei komt zijn droom uit en debuteert hij met ‘Portland’ bij Godijn Publishing.

Maar hij is nog niet klaar. De ideeën blijven stromen en inmiddels schrijft hij aan zijn tweede boek. Wanneer dat uitkomt wil hij niet zeggen. Ramon is een perfectionist. Net als ‘Portland’ is een boek pas af, als hij zelf honderd procent tevreden is.

Ramon schrijft in zijn woonplaats Diepenveen. Het inspirerende Deventer ligt er vlak om de hoek en komt ook terug in ‘Portland’. Zijn andere hobby’s zijn wandelen, fotograferen en hij is liefhebber van goede biologische wijnen. Ramon heeft met zijn vrouw Ellen, twee kinderen en een hond. Na de publicatie van Portland, is de olijfboom het enige dat nog in zijn leven ontbreekt.
Zijn winnende verhalen voor schrijfwedstrijden zijn terug te vinden op www.ramonvanhuffelen.nl

Publicaties bij GP:

  • Portland – 14 mei 2022