Ronald van Assen


Ronald van Assen (Delft, 1971) begint op zijn veertigste, na een moeilijke periode in zijn leven, met schrijven. In eerste instantie schrijft hij op therapeutische basis, maar het schrijven geeft hem zoveel voldoening dat hij ermee doorgaat. In 2014 verschijnen de boeken 40 Dagen, 40 Angsten en Bijbelse Psychiatrie. In deze psychologische ervaringsboeken beschrijft hij zijn ervaringen van het leven met zijn persoonlijkheidsstoornis.

In 2015 verschijnen de detective Het lijk op Jaffa en de jeugdroman De 8 Poorten. Met deze boeken laat de schrijver zien dat hij zijn kennis binnen de psychiatrie goed kan combineren met een spannend verhaal. In Het lijk op Jaffa draait het bijvoorbeeld niet alleen om een intrigerend plot, maar ook om een rechercheur die tijdens zijn carrière PTSS oploopt.

In 2016 geeft de schrijver maar liefst vier boeken uit. In de horrorroman Het meisje in het riet gebruikt Ronald zijn ervaringen met psychoses, terwijl hij in de bundel met zesentwintig korte horrorverhalen Spiegels kunnen niet liegen zijn kennis van angsten inzet om de mensen schrik aan te jagen. De jeugdroman Een boodschap uit het verleden is de opvolger van De 8 Poorten en de fantasyroman De tranen van de Eenhoorn is het eerste deel van wat een spannende fantasy reeks gaat worden.

In 2017 verschijnt het boek Psycholatuur met daarin een bundeling van zijn beste blogs die hij sinds 2014 vrijwel wekelijks publiceert.

Naast het schrijven van boeken doet Ronald ook regelmatig mee aan schrijfwedstrijden. Meerdere verhalen worden gepubliceerd in verzamelbundels en met enkele wint hij prijzen. Via een van die schrijfwedstrijden komt hij in contact met Godijn Publishing en besluit hij zijn oorlogsroman Jelena – De onbekende held aan te bieden voor BOEK10|2018. Het is het begin van een vruchtbare samenwerking. Ronald werkt aan verschillende verhalenbundels mee. In 2020 en 2021 worden enkele eerder uitgegeven boeken ondergebracht bij Godijn Publishing en verschijnen Het gevaar van het water (het derde deel van de Ron & Geertje trilogie) en Sluimerend kwaad. Daarnaast is hij ambassadeur voor Zuid-Holland van Schrijf mee met Lotus, jurylid bij verschillende schrijfwedstrijden en helpt hij mee met manuscript beoordelingen en lees redacties. Momenteel werkt hij aan een nieuw suspense/horror boek met de sinistere titel Tweevoudige duisternis.

Ronald woont met zijn vrouw en drie kinderen in Bodegraven. Naast het schrijven doet hij het huishouden, is hij ambassadeur van de organisatie “Samen Sterk zonder Stigma”, voorlichter bij “Stichting Kernkracht” en eindredacteur van “Tzitzo magazine”. Meer over zijn werk en leven is te vinden op zijn persoonlijke website.

Publicaties bij GP: