Ronald van Assen

Portfolio Categories: Auteurs GP (2022 tm 2024).

Ronald van Assen (Delft, 1971) begint op zijn veertigste, na een moeilijke periode in zijn leven, met schrijven. In eerste instantie schrijft hij op therapeutische basis, maar het schrijven geeft hem zoveel voldoening dat hij ermee doorgaat. In 2014 verschijnen de boeken 40 Dagen, 40 Angsten en Bijbelse Psychiatrie. In deze psychologische ervaringsboeken beschrijft hij zijn ervaringen van het leven met een persoonlijkheidsstoornis.

In 2015 verschijnen de detective Het lijk op Jaffa en de jeugdroman De 8 Poorten. Met deze boeken laat de schrijver zien dat hij zijn kennis binnen de psychiatrie goed kan combineren met een spannend verhaal. In Het lijk op Jaffa draait het bijvoorbeeld niet alleen om een intrigerend plot, maar ook om een rechercheur die tijdens zijn carrière ptss oploopt.

In 2016 geeft de schrijver maar liefst vier boeken uit. In de horrorroman Het meisje in het riet gebruikt Ronald zijn ervaringen met psychoses, terwijl hij in de bundel met zesentwintig korte horrorverhalen Spiegels kunnen niet liegen zijn kennis van angsten inzet om de mensen schrik aan te jagen. De jeugdroman Een boodschap uit het verleden is de opvolger van De 8 Poorten en de fantasyroman De tranen van de Eenhoorn is het eerste deel van wat een spannende fantasy reeks gaat worden.

In 2017 verschijnt het boek Psycholatuur met daarin een bundeling van zijn beste blogs die hij sinds 2014 vrijwel wekelijks publiceert.

Naast het schrijven van boeken doet Ronald ook regelmatig mee aan schrijfwedstrijden. Meerdere verhalen worden gepubliceerd in verzamelbundels en met enkele wint hij prijzen. Via een van die schrijfwedstrijden komt hij in contact met Godijn Publishing en besluit hij zijn oorlogsroman Jelena – De onbekende held aan te bieden voor BOEK10|2018. Het is het begin van een vruchtbare samenwerking. Ronald werkt aan verschillende verhalenbundels mee. In 2020 en 2021 worden enkele eerder uitgegeven boeken ondergebracht bij Godijn Publishing en verschijnen Het gevaar van het water (het derde deel van de Ron & Geertje trilogie) en Sluimerend kwaad. Met zijn verhaal Gevangen in de tijd behaalt hij de derde plaats bij schrijfwedstrijd Nevelkinderen.

In 2022 ziet de novelle Belevenissen van een smorgel het levenslicht in de bundel Bekroning. In mei van dat jaar wordt tijdens BOEK10|2022 de suspenseroman Tweevoudige duisternis gelanceerd. Een bloedstollend verhaal in de geest van Stephen King wat Ronald lovende recensies oplevert. Tijdens hetzelfde BOEK10 event wordt de bundel Louterend vuur gepresenteerd. Een verhalenbundel gekoppeld aan de gelijknamige schrijfwedstrijd met daarin maar liefst twee verhalen van Ronalds hand. In de zomer van dat jaar valt hem de eer te beurt dat enkele fans een wikipedia-pagina over zijn leven en werk maken.

In februari 2023 verschijnt de YA-fantasyroman De schaduw van Laela, de opvolger van De tranen van de eenhoorn. Deze twee boeken vormen, samen met enkele losse verhalen, de Verhalen uit Invisia. Het boek krijgt zeer goede recensies. Hans Loeve van Boekhandel Riemer prijst het aan als boekentip en eindigt met de woorden: “Er is maar weinig goede fantasy in het Nederlands taalgebied. Dit boek is een zeer geslaagde uitzondering.” Met de Verhalen uit Invisia vestigt Ronald definitief zijn naam binnen het fantasy genre.

Momenteel legt Ronald de laatste hand een historische roman die gesitueerd is aan het eind van de 17e eeuw. Het verhaal speelt zich, net als de Ron & Geertje trilogie, af in Delft. Eerst verschijnt nog tijdens de 11e editie van BOEK10 op 25 november 2023 de thriller Fatale verhouding.

Naast het schrijven is Ronald jurylid bij verschillende schrijfwedstrijden van Godijn Publishing, helpt hij mee met manuscript beoordelingen en verzorgt hij (lees) redacties voor de uitgever. Hij is een graag geziene gast in boekhandels en bibliotheken wat signeersessies en lezingen betreft. Behulpzaam en samenwerken zijn twee woorden die Ronald typeren, maar ook zijn valkuil zijn. Het schrijven, en alles wat daarmee samenhangt, geeft hem niet alleen veel voldoening, maar helpt hem ook bij zijn persoonlijke groei. Waar hij enkele jaren geleden tijdens een braderie nog bijna niemand durft aan te spreken, stapt hij tegenwoordig op iedereen af om zijn verhaal te doen.

Ronald woont met zijn vrouw en drie kinderen in Bodegraven. Naast alles wat met schrijven te maken heeft doet hij het huishouden, is hij ambassadeur van de organisatie “MIND”, voorlichter bij “Stichting Kernkracht” en columnist bij “Editie Groene Hart”. Meer over zijn werk en leven is te vinden op zijn persoonlijke website.

Publicaties bij GP: