Luc Vandromme

Portfolio Categories: Auteurs GP (2022 tm 2024).

Luc Vandromme (België, 1961) is pedagoog, schrijver, beeldend kunstenaar en jazz-zanger. Hij is een verhalenverteller bij uitstek. Alles draait om de verrassing, de snelheid en de prikkeling van de vertelling. Er wordt vaak beweerd dat het oeuvre van een schrijver draait om een of twee thema’s. Zijn fantasie stuurt hem en de lezer naar alle hoeken van de wereld en van de verbeelding.

In zijn beeldend werk staan het onderzoek en het experiment centraal. Hij schildert, verzamelt, filmt en fotografeert. Het getal 100 speelt daarbij een belangrijke rol, zoals in zijn Visuele dagboeken, rond projecten die 100 dagen duren, waarbij hij elke dag een minimale ingreep doet. Hij werkt individueel en is daarnaast lid van het kunstenaarscollectief Het Pakt dat multimediale droom- en fantasieprojecten creëert. Zijn werk was te zien in binnen- en buitenland.

De verschillende kunstdisciplines ziet Luc Vandromme als een middel om beelden te creëren en om, zeker bij het zingen, onmiddellijk contact te voelen met het publiek. Bij het beeldende werk gaat het om ‘het vangen van indrukken’ en het vastleggen van de tijd. Het literaire is een langduriger proces dat hem in staat stelt die beelden tot lange sequensen aan elkaar te rijgen, tot verhalen met een filmisch karakter. Telkens neemt hij de lezer mee op een buitengewone ervaring.

Zijn veelzijdige artistieke werk beschouwt Luc Vandromme als de vingers aan een hand: elke discipline/vinger heeft een eigen identiteit, maar hun oorsprong is één hand/de kunstenaar. In het schrijven vinden zijn verbeelding en zijn ‘stem’ hun diepste uitdrukking.

Luc Vandromme is te volgen op sociale media en op www.lucvandromme.be

 

Publicaties bij GP: